Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Staatssecretaris overleeft motie van wantrouwen over pgb

16 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Een motie van afkeuring die Groen links, Socialistische partij en Partij van de arbeid vannacht hadden ingediend tegen staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, heeft geen meerderheid gehaald in de Tweede kamer. De motie ging over de gevolgen die de bezuinigingen op het Persoonsgebonden budget hebben voor mensen met beperkingen. De partijen zijn boos dat er geen garanties komen voor mensen die straks geen persoonsgebonden budget meer krijgen.

Veldhuijzen van Zanten vertelde de Tweede kamer donderdag dat ze ondanks de heftige protesten gewoon doorgaat met de indamming van het persoonsgebonden budget, waarvan nu nog 130.000 mensen gebruik maken. Er volgde een hoogoplopend kamerdebat, waarbij diverse partijen betoogden dat de plannen onvoldoende doordacht zijn om al in januari 2012 mee te beginnen. Linda Voortman (Groenlinks): 'De staatssecretaris breekt haar belofte aan de pgb'ers. Ze heeft minstens vijf keer beloofd dat iedereen dezelfde zorg zou krijgen.'

Geen last
Veldhuijzen van Zanten zei dat ze steeds heeft gezegd dat mensen hun recht op zorg niet verliezen als ze hun pgb kwijtraken. Mensen die het pgb echt nodig hebben zullen geen last van de maatregel hebben. 'Het is niet de schuld van de pgb-houders dat de regeling zo is verwaarloosd. Ik kreeg het in handen toen het al doodziek was. Ik moest een spoedoperatie uitvoeren en daar ben ik niet voor teruggedeinsd.'  Van de 130.000 huidige pgb-houders behouden de meesten tot 2014 hun recht op een pgb, meldde ze.
Zij is ervan overtuigd dat het voor de meeste mensen die nu een pgb hebben wel goed komt. Ze mikt op innovaties en de flexibele inzet van zelfstandige zorgprofessionals (zzp'ers) in de zorg. De staatssecretaris kondigt aan dat ze familieleden die lang voor een naaste zorgen, financieel wil compenseren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!