Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sprookjesachtige herdenkingswandeling bij Amerpoort

30 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Vrijdagavond 6 november organiseert zorgorganisatie Amerpoort voor de zesde keer Namen Noemen, een bijzonder evenement op het instellingsterrein van Nieuwenoord in Baarn. Er is een feeëriek verlichte route uitgezet, waarlangs kunstenaars wandelaars de gelegenheid bieden op een toegankelijke en artistieke manier overledenen te herdenken. Honderden vuurkorven, fakkels en stormlantaarns verlichten de tocht. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Allerzielen
Vorig jaar kwamen ruim duizend bezoekers, cliënten, familieleden, medewerkers en andere geïnteresseerden naar Baarn voor deze bijzondere herdenking van overledenen. Namen Noemen is vernieuwend omdat de aandacht gericht is op het ‘geleefde leven’’ en niet op verlies en rouw. Het evenement is gebaseerd op Allerzielen Alom, dat kunstenaar Ida van der Lee heeft bedacht. Een van oorsprong katholieke traditie in een nieuw jasje. In tegenstelling tot de traditionele Allerzielen is Namen Noemen niet gebonden aan een religie.

Begrijpelijke kunstvormen
De kunstvormen die de bezoekers bij Namen Noemen tegenkomen zijn begrijpelijk voor iedereen. Ook kinderen zijn van harte welkom. Aan het begin van de tocht krijgen bezoekers een tas met een licht om op weg te gaan. Bij de vijver kunnen deelnemers zelf een drijflichtje maken voor een overleden geliefde. De bootsvrouw zet de drijvende lichtjes letterlijk over het water.

Vuurcirkel
Bezoekers kunnen mooie herinneringen meebrengen, die mooi worden ingepakt en vervolgens weer mee naar huis kunnen. Er is een plek om stenen neer te leggen voor de mensen die je niet wilt vergeten, een theater, waar de namen van overledenen in de wind worden geschreven en de vuurcirkel waar namen worden gezongen.

Een zee van licht
Nieuw zijn drie dansers die lichtbollen in een weiland leggen om een zee van licht te creëren van alle mensen die we moeten missen. Een ook is er het kunstwerk: ‘wereldverdriet’. Dit is een stille plek waar wandelaars kunnen denken aan alle mensen in de wereld die om welke reden dan ook, afscheid hebben moeten nemen van iemand. Er is muziek van harp en piano en in de ‘Blinkende Stad’ wordt gezongen en gesproken over het leven na de dood. Het gehele terrein van Nieuwenoord is verlicht met 550 fakkels, 160 stormlantaarns, 250 Candle Bags, 8 vuurschalen en meer dan 1000 lichtbolletjes.

De tocht duurt van zeven tot negen uur op vrijdagavond 6 november. Adres: Nieuwenoordlaan 12, Baarn. Toegang is gratis. Informatie: www.namen-noemen.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!