Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Springen en snoezelen tegelijk op één luchtkussen

23 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Een springkussen waarop je ook rustig kunt snoezelen, het leek Jan Kregting, voorzitter van Wensstichting Shamajo een mooie vinding voor de doelgroep waar zijn stichting zich voor inzet: mensen met een meervoudige beperking. In samenwerking met Airquee Nederland is zo’n kussen er gekomen.

Het is een groot overdekt springkussen dat bestaat uit twee delen. Doordat beide delen apart gestabiliseerd zijn, is het mogelijk om in de ene ruimte te springen en in de andere te snoezelen. Het speelobject is uitgevoerd in de Shamajo-kleuren geel en paars en wie bekend is met de stichting herkent ook de mascottes Lofmie en Fielmie.

Via een afsluitbare zij-ingang kan iemand met een meervoudige beperking makkelijk in de snoezelruimte worden getild. Deze ruimte heeft gekleurde discolampen, luchtstromen, muziek en kan desgewenst worden verwarmd.

Aangepaste kermis
De doelgroep heeft voor het eerst kennis kunnen maken met het gecombineerde spring-snoezelkussen in Ermelo. Daar werd eind mei een Shamajo-Fair (een kermis, aangepast aan mensen met emb) gehouden op het terrein van ’s Heeren Loo. Eén cliënt, die volgens zijn begeleider normaal gesproken nooit op een springkussen gaat, klom er direct op en ging heerlijk liggen snoezelen.

Bij Wensstichting Shamajo spreken ze niet over cliënten, maar over VIP’s. Jan Kregting, zelf vader van twee ernstig meervoudig gehandicapte kinderen: “In deze snoezelruimte worden de zintuigen geprikkeld waardoor meervoudig gehandicapten hun emoties en gevoelens kunnen uiten. Het creëert een sfeer van geborgenheid en veiligheid en zorgt daarmee voor een betere kwaliteit van leven voor deze doelgroep. Doordat de VIP’s zich kunnen ontspannen, draagt het bij aan een afname van onrust en agressie.”

Het springkussen zou er niet zijn geweest zonder de sponsoren Stichting Marten & Dimitri, Elise Mathilde Fonds en Kringloopwinkel Spullewaard.

Het spring-snoezelkussen is te huren via Airquee, en uit te proberen op een van de Shamajo-Fairs. Wie het met eigen ogen wil bekijken, kan het beste de website van Wensstichting Shamajo raadplegen om te vinden wanneer de eerstvolgende fair plaatsvindt. Aanmelden is niet nodig.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!