Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spreekuur oogheelkunde voor mensen met verstandelijke beperking

21 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

In Meander medisch centrum in Amersfoort wordt sinds kort een spreekuur gehouden voor mensen met een verstandelijke beperking en oogklachten. Door hun beperking is een speciale benadering nodig om hun ogen goed te kunnen onderzoeken. De orthoptisten en oogartsen die het spreekuur houden hebben affiniteit en ervaring met de doelgroep.

Ze kunnen bovendien meer dan gemiddeld tijd besteden aan deze patiënten. Het oogheelkundige spreekuur is ook geschikt voor mensen met een ernstig lichamelijke beperking, zware dementie of andere gedragsstoornis De poli hoopt hiermee deze patiënten meer service te bieden.

Toch volledig onderzoek
De eerste ervaringen met het speciale spreekuur zijn positief. Initiatiefneemster Astrid Bok (orthoptist): "Door buiten het drukke reguliere spreekuur van de oogarts te werken, lukt het om ondanks de beperkingen van de patiënt toch een volledig onderzoek te doen, bijvoorbeeld bij mensen met het syndroom van Down. De begeleidster van één van de patiënten was zeer te spreken over het onderzoek en de informatie. We gaan de rest van dit jaar door met het spreekuur en bepalen daarna of het een vervolg krijgt."

Lees meer op www.meandermc.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!