Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sporttalenten met beperking gehuldigd tijdens gala voor gehandicaptensport

30 november 2017 Door de redactie Geen reacties

In de Johan Cruijff ArenA zijn 28 november tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport de winnaars van de verkiezing Uniek Sporttalent 2017 gehuldigd. Dat gebeurde door de chef de mission van de Paralympische ploeg, Esther Vergeer.

Er waren in totaal 113 genomineerde sporttalenten (zowel teams als individuele sporters) over drie categorieën. Na online stemrondes en een beoordeling door de jury kwamen de volgende winnaars uit de bus:

Categorie 1 (verstandelijke en meervoudige beperking): Eva Dobber (golfsurfen).
Eva is 17 jaar. Ze heeft dit jaar haar grenzen flink verlegd door mee te doen aan het Surf Project waar ze kinderen met Down, autisme en/of ADHD leren golfsurfen. Door het surfen is ze enorm gegroeid. Het geeft haar zelfvertrouwen een boost en ze is trots op zichzelf dat ze mee kan doen aan deze stoere sport.


Categorie 2 (teams): Team Charo en Djavi (triatlon).
Ondanks hun beperking (stofwisselingsziekte CDG 1-C) hebben Charo (12) en Djavi (10) toch een mogelijkheid gevonden om samen te kunnen sporten. Ze hebben dan ontzettend veel plezier samen. Charo gaat altijd mee in de kajak en Djavi doet mee met het fiets- en looponderdeel. Tijdens het sporten heeft Djavi het dvd-hoesje van Marco Borsato in zijn handen omdat hij de allergrootste fan is. In de toekomst willen Charo en Djavi proberen om de laatste honderd meter zelf de finish over te gaan lopen in een racerunner. Uitdagingen moeten er blijven, zolang zij er maar plezier aan beleven.

Categorie 3 (lichamelijke en zintuigelijke beperking): Aksel Cijntje (handbiken).
Aksel (34 jaar) is in 2011 in een rolstoel terecht gekomen met een dwarslaesie. Hij verloor niet alleen al zijn vrienden, maar ook zijn zelfvertrouwen en levenslust. Zijn leven was kapot en hij zag het niet meer zitten. Echter door mee te gaan naar de handbikebattle in Oostenrijk, via Beatrixoord, hervond hij zichzelf en een nieuwe liefde was geboren. Hij bleek een natuurtalent en besloot voor de aanschaf van een professionele handbike te gaan. Hij fietst nu mee met de wereldtoppers en is respectievelijk 1e en 2e geworden in de Nationale Handbike Competitie in zijn klasse H3.


Coaching en geldprijs
Zij kregen de titel Uniek Sporttalent 2017 en daar horen natuurlijk diverse prijzen bij: coaching op maat, een geldbedrag van 750 euro voor eigen sportmaterialen en een stimuleringssubsidie van 5000 euro. Dat laatste is specifiek bedoeld voor doorontwikkeling van de gehandicaptensport binnen de clubs of stichting waar de winnaars lid van zijn.

Sportparticipatie
Het Gala voor de Gehandicaptensport, dat dit jaar gepresenteerd werd door Viggo Waas en Peter Heerschop, draait om het verhogen van sportparticipatie onder mensen met een handicap. Directeur van Fonds Gehandicaptensport, Nike Boor, nam een cheque in ontvangst van ruim 350.000 euro. Zijn reactie: “Fantastisch! In Nederland zijn 1,7 miljoen mensen met een handicap die extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen sporten. Voor hen is sporten namelijk nog steeds niet vanzelfsprekend. Samen met alle 500 gasten van het gala staan wij als één team achter de sporters met een handicap met maar één doel: zorgen dat gehandicaptensport op een dag vanzelfsprekend is. Dan pas is de wedstrijd voor ons allemaal gewonnen.”

In voorgaande jaren werd tijdens het Gala voor de Gehandicaptensport het Sporttalent van het Jaar verkozen. Die titel is gewijzigd in Uniek Sporttalent en er zijn nu drie winnaars in drie categorieën.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!