Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sportkoepels werken aan contact tussen sporters met en zonder beperking

21 november 2018 Door de redactie Geen reacties

De sportkoepels NOC*NSF en Special Olympics Nederland werken vanaf nu samen om de campagne ‘Play Unified’ verder te verankeren in de Nederlandse sportmaatschappij, waardoor sporters met en zonder beperking elkaar veel vaker op het sportveld gaan tegenkomen. Belangrijk, want beide groepen kunnen veel leren van elkaar, zeggen de organisaties.

De samenwerking werd 19 november officieel, toen Special Olympics Nederland geassocieerd lid werd van NOC*NSF. “Dit is een mooie stap richting een inclusieve sportmaatschappij, omdat we hierdoor Play Unified structureel in de sport kunnen realiseren”, vertelt Ragna Schapendonk, directeur Special Olympics Nederland.

Special Olympics-sporter én bestuurslid Matthijs van Doorn is ook blij met de samenwerking. “Wij kunnen veel van sporters zonder beperking leren, bijvoorbeeld door tips om sneller, beter en fitter te worden. Maar zij kunnen ook veel van ons leren. Het plezier dat wij in sport hebben en ons doorzettingsvermogen en welke simpele aanpassingen wij nodig hebben om mee te doen. Dát leren wij beide door samen te trainen, samen een toernooi te spelen of samen naar een wedstrijd te kijken!”

Special Olympics Nederland is dé sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Sporten biedt ook deze groep gezondheidsvoordelen, maar er is meer. Ze hebben dankzij Special Olympics de kans op het podium te komen en dat geeft hun zelfvertrouwen een enorme boost. Ze worden zelfstandiger en leren voor zichzelf opkomen. Dat is weer positief voor hun kwaliteit van leven.  |

Klik meldde vorige maand de aftrap van de
campagne #PlayUnified al. Veertien sporters met een verstandelijke beperking nodigden daarbij hun grootste sportidool in een uitdagende video of foto uit voor een echt duel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!