Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sporters met verstandelijke beperking helpen afstand houden

28 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

NOC*NSF heeft naar aanleiding van de coronamaatregelen het protocol verantwoord sporten uitgebracht, met veel aandacht voor het houden van anderhalve meter afstand. Verenigingen die sportactiviteiten aanbieden aan mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook daaruit putten. Gehandicaptensport Nederland geeft daarnaast nog extra suggesties als aanvulling op het protocol.

De suggesties kwamen binnen bij Kennisplein Gehandicaptensector naar aanleiding van een oproep. Zo heeft Estinea iets bedacht om uit te leggen hoeveel 1,5 meter nou eigenlijk is en hoe je dat goed uit kunt leggen aan mensen met een verstandelijke beperking. Boudewijn en Evi maakten er een aantal filmpjes over, zoals Wat is 1,5 meter?, het 1,5 meter spel en 1,5 meter badminton.

Ook van onder meer Sherpa, Kempenhaeghe en Siza zijn er op de website van Gehandicaptensport Nederland filmpjes rond het sporten op anderhalve meter te vinden.

Kleurvakken, pijlen en handjes
De organisatie denkt ook actief mee over meer praktische zaken. Maak bijvoorbeeld met kleurvakken en pijlen duidelijk dat mensen afstand moeten houden en regel extra handjes voor het begeleiden van sportactiviteiten. Die extra handjes kunnen bijvoorbeeld van een sportmaatje uit de thuissituatie zijn, maar zelf vrijwilligers werven kan natuurlijk ook.

Zorg er tevens voor dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt over het halen en brengen van sporters, dat de sporters zich thuis al omkleden en na afloop ook thuis pas douchen. Ook hierover staat het een en ander in het sportprotocol van NOC* NSF.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!