Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sporten en bewegen in je eigen buurt

28 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Het overheidsbeleid om mensen met een beperking aan het sporten of bewegen te krijgen is vooral gericht op scholen of revalidatiecentra. Daar moet verandering in komen, vindt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport. Mensen met een beperking moeten dicht bij huis kunnen sporten en bewegen, in hun eigen buurt, zoveel mogelijk bij gewone sportverenigingen. En iedereen moet met één druk op de knop kunnen zien welke takken van sport in zijn omgeving te vinden zijn. Dat is de kern van rapport gehandicaptensportbeleid 'Grenzeloos actief'.

Schippers presenteerde haar plannen bij het 40 jarig bestaan van het Fonds gehandicaptensport.

Uit onderzoek door het Rivm (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) onder 400.000 mensen blijkt dat mensen met een lichamelijke beperking minder vaak sporten en bewegen dan mensen zonder beperking. Daar wil de minister verandering in brengen.

Leuk en gezond
"Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, moet dat kunnen doen. Of het nou basketbal is, wandelen, of zwemmen. Ook als je een beperking hebt. En dan niet op een speciale locatie, maar gewoon in de buurt," aldus Schippers.

Buurtsportcoaches
Buurtsportcoaches spelen een belangrijke rol in de nieuwe plannen van Schippers. Zij worden bijgeschoold en zorgen er op hun beurt voor dat sociale wijkteams de kennis in huis hebben om mensen naar de juiste plek te wijzen. Gemeenten worden gestimuleerd de buurtsportcoach meer in te zetten voor gehandicapten.

Subsidie
In de regio moeten de overheid, scholen, sportverenigingen en zorginstellingen samen aan de slag om het sport- en beweegaanbod voor gehandicapten te verbeteren en toegankelijker te maken. Daarnaast wordt de kennis van plaatselijke adviseurs over gehandicaptensport versterkt en worden sportverenigingen nog beter ondersteund bij het opzetten van projecten voor mensen met een beperking. Voor deze projecten is subsidie beschikbaar.

Monitoren
Het Rivm gaat het onderzoek naar de sportieve activiteiten van mensen met een beperking elke vier jaar herhalen. Met de informatie daaruit is op landelijk, regionaal en op gemeente niveau informatie terug te vinden over sport en bewegen in relatie tot verschillende aandoeningen. De ontwikkelingen rond sport en beweegdeelname voor mensen met een handicap worden blijvend gevolgd. Kaartjes van Nederland met regionale en landelijke cijfers worden gepubliceerd op www.sportopdekaart.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!