Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sport helpt mensen met een verstandelijke beperking

22 augustus 2016 Mariëlle Tromp Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker een slechtere gezondheid en conditie, minder sociale contacten en zelfvertrouwen. Sporten verbetert juist hun motorische en sociale vaardigheden en geeft hen een nieuwe, positieve identiteit. Bewegingswetenschapper Mariëlle Tromp vertelt in haar blog over een lezing hierover op een internationaal onderzoekscongres in Melbourne.

Afgelopen week was in Melbourne, Australië, het vijftiende wereldcongres van de International association for the scientific study of intellectual and developmental disabilities (Iassidd). Ruim 1000 onderzoekers wisselden er kennis uit over de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Mariëlle Tromp deed in diverse blogs verslag van het congres en keek met een praktisch blik naar alle wetenschappelijke kennis: wat hebben we hier in de praktijk aan? Bij de lezing over sport raakte ze overtuigd van de waarde die sport heeft voor mensen met een verstandelijke beperking.

Ook interviewde ze onderzoeker Noortje Kuijken van RadboudUmc en Sterker op Eigen benen. Zij vertelde dat er al wel veel op het gebied van beweging en gezond eten in de verstandelijk gehandicaptenzorg gebeurt, maar dat we daarbij mensen nog veel meer dagelijks kunnen stimuleren om te bewegen.

Lees meer over het Iassidd 2016 en bekijk de serie vlogs van Marielle Tromp hierover.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!