Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sport en spel voor kinderen met en zonder beperking

11 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

In Steenbergen organiseren twee zorgmedewerkers sinds enkele maanden elke week het sport&spel-uur ‘Kantok’ voor kinderen met een (verstandelijke) beperking. De initiatiefnemers willen de doelgroep nu uitbreiden naar kinderen zonder beperking, die om wat voor reden dan ook niet kunnen sporten bij een reguliere sportvereniging.

Kantok is afgeleid van ‘ik kan het ook’ en is bedacht door Serge Palings (orthopedisch bewegings-agoog en medewerker maatschappelijke zorg) en Ilja Hussaarts (heeft een medische achtergrond en werkt al geruime tijd als assistent-begeleider met kinderen die een beperking hebben). Serge heeft bij Kantok de rol van sportinstructeur en Ilja is verantwoordelijk voor de spelactiviteiten.

Lage contributie
De activiteiten vinden plaats op het oude voetbalveld midden in de Welberg. Bij nat weer of onweer gaat het niet door, omdat Kantok geen uitwijkmogelijkheid heeft naar een binnenlocatie. Ook is er bij het veld geen omkleed- of toiletruimte. Het betekent wel dat Kantok de contributie laag kan houden. Voor 3 euro in de maand kunnen kinderen iedere woensdagmiddag (met uitzondering van de schoolvakanties) tussen 14.15 en 15.30 uur lekker sporten en spelen. Van de contributie worden sport- en spelmaterialen gekocht.

Eiland
Voor Serge en Ilja is het vooral belangrijk dat kinderen met een beperking, die vaak niet bij een reguliere sportclub terecht kunnen, wekelijks een uurtje actief bezig kunnen zijn. Maar ze willen het niet exclusief voor kinderen met een handicap houden.

Ilja: "Een aantal kinderen van buiten de woonvoorziening heeft inmiddels een paar proeflessen gehad. Ze vonden het heel leuk. Deze kinderen toch de mogelijkheid bieden om op een gezonde en leuke manier met leeftijdsgenoten om te gaan, dat is precies waar Kantok voor staat. Wij willen absoluut niet een apart eiland creëren en kinderen vinden het vaak fijn om elkaar te helpen."

www.kantoksportenspel.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!