Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spelenderwijs om leren gaan met beperkingen

31 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Bij het nieuwe bordspel Uniekies hebben de spelers elk hun eigen beperking, maar ook een unieke kracht. Zo ervaren kinderen spelenderwijs wat het betekent om een beperking te hebben, en vooral dat je met een beperking heel goed samen kunt spelen.

Met het nieuwe spel Uniekies leren de deelnemers dat iedereen zijn beperkingen en zijn krachten heeft. Het spel is gebaseerd op een afstudeeronderzoek van Janine Innemee voor de TUDelft naar een positieve(re) beeldvorming van kinderen zonder beperking over kinderen die een beperking hebben.

Kinderen met en zonder beperking en van verschillende leeftijden hebben geholpen met testen en adviezen bij de ontwikkeling van het spel. Het is niet alleen bedoeld als een leuk gezelschapsspel voor thuis, maar vooral ook een hulpmiddel voor scholen en organisaties die willen werken aan inclusie.

Een deel van de opbrengst van het spel komt ten goede aan de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), die ook het initiatief nam voor de ontwikkeling van het spel. “Wij hebben het spel met blinde en slechtziende jongeren getest. Wij waren erg enthousiast doordat het spel goed in elkaar zit, uitdagend is en op allerlei manieren laat ervaren welke impact een beperking kan hebben. Tegelijk ervaar je dat je elkaar nodig hebt om verder te komen,” vertelt Frank Ter Beek, docent Koninklijke Visio, op de website van de NSGK.

Uniekies verschijnt in het najaar van 2019, maar is tot 31 juli verkrijgbaar tegen een speciale voorverkoopprijs van € 42,50. Daarna kost het spel € 49,50. Het is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar en te bestellen via www.uniekies.com.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!