Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spelenderwijs met cliënten praten over zorg en dwang

2 december 2020 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe versie van het SPEL verschenen, met vragen, weetjes en opdrachten over de Wet zorg en dwang. Zo kunnen begeleiders en cliënten met een verstandelijke beperking spelenderwijs meer te weten komen over wat deze wet inhoudt. SPEL staat voor Samen Praten En Luisteren en het wordt uitgebracht door het SPEL trainingen.

Het SPEL veiligheid en vrijheid bestaat net als de andere versies uit zes thema’s, gebaseerd op de inhoud van de Wet zorg en dwang:

  • Vrijetijd en werk
  • Meekijken
  • Weetjes
  • Gezondheid
  • Mijn omgeving
  • De ander en ik.


Ontwikkeld in de praktijk
Binnen de thema’s zijn weer verschillende categorieën te vinden, zodat het afwisselend blijft: vragen, tekenen, uitbeelden en stellingen. Het SPEL is in de praktijk ontwikkeld en getest in samenwerking met Amerpoort, ’s Heeren Loo, Careander en Vilans.

Training
In de SPEL-doos zit alles dat je nodig hebt: pionnen, het speelveld, sets met kaarten, dobbelstenen etc. Het is te bestellen voor 145 euro, exclusief btw en verzendkosten. Begeleiders die alles uit het spel willen halen, kunnen desgewenst een training volgen, zodat ze weten hoe ze het kunnen inzetten bij cliënten. Deze workshop duurt 2 dagdelen en kost € 750,- (inclusief 1 exemplaar van het SPEL, exclusief. btw en reiskosten). Kijk voor meer informatie over het SPEL en de training op www.het-spel-trainingen.nl/.  |

Klik organiseert 4 februari ook een webinar voor zorgverleners over Zorg en dwang en de WZD in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zie www.klik.org/studiedagen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!