Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spelenderwijs leren over de gezonde keuze in tussendoortjes

17 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking vinden het vaak lastig om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde tussendoortjes. Daarom is het TussendoorSpel bedacht: een app voor op je mobiel of tablet waarmee je kunt oefenen in het maken van de gezonde keuze.

Deze serious game is ontwikkeld door diëtisten die aangesloten zijn bij de DVG, ofwel het netwerk diëtetiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Zij hielden in het achterhoofd dat je iets nieuws vooral goed leert door te oefenen en te herhalen. Daarom kozen ze ervoor om het in een interactieve spelvorm te gieten. Een spel wordt immers ook gezien als leuk, en dat motiveert tot doorspelen, aldus de bedenkers.

Gezonde tussendoortjes
Via het spel kunnen diëtisten kennis over gezonde tussendoortjes overdragen op cliënten met een matige tot licht verstandelijke beperking. De diëtisten kunnen ook meten of iemand de informatie begrijpt.

RobinHealthGames is gespecialiseerd in voedings- en dieetgames en heeft voor het TussendoorSpel 15 levels ontwikkeld met verschillende leerdoelen over snacks. Steeds opnieuw moet een cliënt het gezondste van twee snacks kiezen en krijgt daarbij uitleg van de diëtiste. De snacks staan ook afgebeeld in het spel. Zo moet een cliënt bijvoorbeeld kiezen tussen een glas water of koffie met melk en suiker. Of tussen een Luikse wafel en een froufrou-koekje.

Kosten
De app TussendoorSpel is te gratis downloaden via de Playstore of Appstore. Cliënten kunnen het spelen op advies van de diëtist of op eigen initiatief, maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Zorgverleners of instellingen kunnen licenties aanschaffen via de website.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!