Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spel leert cliënt over rechten praten

25 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Het valt voor de meeste mensen niet mee om over hun rechten te praten, en al helemaal niet voor mensen met een verstandelijke beperking. Die moeten hun informatie en hun belangenbehartiging nu juist krijgen van de mensen van wie ze afhankelijk zijn. Stichting Raad op maat geeft een spel uit om het gesprek tussen de cliëntenvertrouwenspersoon en de cliënt meer diepte te geven.

Je kunt dat spel ook heel goed spelen als je als begeleider of belangenbehartiger je cliënt of familielid de ruimte wilt geven om na te denken over allerlei belangrijke onderwerpen, en er zijn mening en wensen over uit te spreken. En het is een boeiend spel om met groepje cliënten te discussiëren over zaken waarmee iedereen te maken heeft.

Doel van het spel is cliënten te helpen om over persoonlijke onderwerpen in gesprek te gaan. Door het spel wordt duidelijk welke rechten ze hebben, en hoe zij meer kracht kunnen zetten om hun vragen beantwoord te krijgen.

In het spel komen de volgende rechten aan de orde. Op:

  • Privacy
  • Geheimhouding
  • Informatie
  • Klagen
  • Zeggenschap
  • Vrijheid
  • Eigen mening
  • Veiligheid.

Het spel is geschikt om in woningen, dagactiviteitencentra, vormingscentra en cliëntenraden te gebruiken. Je kunt het spel met minimaal drie en maximaal acht personen spelen, waarbij een gespreksleider het spel coördineert. Maar je kunt het ook in een één op een-gesprek als leidraad gebruiken.

Het spel wordt gespeeld in een rustige omgeving. Voor de cliënt ligt zijn eigen pictogram, eromheen liggen de achthoek rechtenkaarten. De onderwerpenkaartjes liggen op een stapel. Als een van de spelers al een vraag heeft, kan het spel meteen beginnen, zo niet, dan pakt een cliënt een onderwerpenkaartje van de stapel om het spel te openen. Het spel kan zo lang duren als de spelers er plezier in hebben. Liever vaker en korter, dan lang en uitputtend.

Als de spelers besluiten dat het genoeg is, legt de gespreksleider de gemaakte afspraken samen met de cliënt vast. Tenslotte vraagt hij of zij aan de deelnemers wat ze van het spel vonden, wat ze goed vonden om te horen en te leren, of ze nog meer willen weten over rechten van cliënten, en of ze het spel nog een keer willen spelen.

Spel, ontwikkeld door Marry van de Geest (Hartekamp groep) en stichting Raad op maat, prijs 27,50. 

Dit artikel is een ingekorte versie van de rubriek Regie in de Klik van Mei. Foto Raad op Maat.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!