Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Speelfilm over de zorg voor een verstandelijk en meervoudig beperkte broer

27 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

In de film Zomervacht, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jaap Robben, krijgt Brian de zorg voor Lucien, zijn broer met een ernstige meervoudige beperking, in de schoenen geschoven. Zomervacht is de slotfilm van het Nederlands Film Festival en vanaf nu in de filmtheaters te zien.

De film Zomervacht, naar de bestseller van de Nijmeegse dichter en auteur Jaap Robben, heeft een rauw randje, maar gaat eigenlijk over liefde, hoop en moed. Regisseur Joren Molter brengt in zijn eerste speelfilm het verhaal in beeld van twee jonge broers die elkaar tijdens een zomervakantie, ondanks hun verschillen, leren kennen.

De dertienjarige Brian ziet het op z’n zachts gezegd niet zitten wanneer hij plots wordt opgezadeld met de zorg voor zijn ernstig verstandelijk en lichamelijk beperkte broer Lucien. Omdat de instelling waar Lucien verblijft gaat verbouwen, heeft zijn vader besloten om de zomer voor hem te zorgen. Hij strijkt de vergoeding daarvoor graag op, maar schuift de zorg dus af op Brian.

Hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt? Hoewel de beperking van Lucien centraal staat, verhaalt de film met name over de eigenheid van twee verwaarloosde jongens die ontdekken hoe sterk liefde kan zijn, ondanks beperkingen, verschillen en vooroordelen. Van de liefde, hoop en moed van de twee jonge broers valt een hoop te leren.  |

Zomervacht is geproduceerd door Family Affair Films en het Belgische Polar Bear in coproductie met de NTR. De film is met steun van het Nederlands Filmfonds gerealiseerd en is de afsluitende film van het Nederlands Film Festival. Die slotfilm draait deze week ook in verschillende filmtheaters in Nederland. Distributeur September Film brengt Zomervacht uit in de bioscopen vanaf half oktober.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!