Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Speciale sporttas brengt cliënten Philadelphia in beweging

1 maart 2016 Door de redactie Geen reacties

Overgewicht is onder mensen met een beperking een groot probleem. Zorgorganisatie Philadelphia reikt daarom komende weken een beweegtas uit aan de ruim 7800 cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking. Met deze tas kunnen begeleiders op eenvoudige wijze bewegingsactiviteiten aanbieden aan cliënten.

Uiterlijk 14 maart krijgen alle 500 locaties van zorgorganisatie Philadelphia dankzij de inspanningen van stichting Vrienden van Philadelphia en de Johan Cruyff Foundation een beweegtas.

Voetballegende Johan Cruijff (met het bekende rugnummer 14) had de waarheid jaren geleden al in pacht toen hij deze uitspraak deed: ‘Als je niet beweegt sta je stil en stilstand is achteruitgang.’ Philadelphia telt daarom vanaf nu nog precies 14 dagen af voor alle locaties een ‘beweegtas’ hebben ontvangen. Op de niet toevallige datum 14 maart wordt de laatste beweegtas feestelijk overhandigd aan bewoners van locatie Vierhouten.

Bekijk een filmpje met uitleg over de beweegtas.

Meer kracht en kwaliteit van leven
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking inactief is. Zij bewegen zo weinig dat hun gezondheid bedreigd wordt. Regelmatig bewegen heeft een gunstige uitwerking op chronische klachten en werkt als een natuurlijk medicijn dat het immuunsysteem versterkt en het lichaam weerbaarder maakt. Bewegen geeft meer kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, balans en alertheid. Het verlaagt de kans op depressie en verhoogt daarmee de kwaliteit van leven.

De beweegtas is een eenvoudig hulpmiddel om mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking te stimuleren om meer te bewegen. Door de tas te gebruiken ontdekken cliënten hun mogelijkheden, leren ze hun grenzen kennen en leren ze nieuwe vaardigheden, zowel in fysieke als sociale zin.

Philadelphia stimuleert cliënten om zoveel mogelijk te bewegen. Bijvoorbeeld door mee te helpen met klusjes zoals tafeldekken, schoonmaken of tuinieren. Het thema bewegen is gekoppeld aan een landelijke zorgcampagne om inactiviteit tegen te gaan. Een eerste pilot met de beweegtas gaf veelbelovende resultaten. In samenwerking met het expertisecentrum NIJHA in Lochem wil Philadelphia de beweegtas verder ontwikkelen, zodat deze in de toekomst ook op andere plekken in de zorg bruikbaar is.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!