Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Speciale computer helpt bij vroegbehandeling

13 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Jonge kinderen die door hun beperkingen niet of nauwelijks spreken en moeilijk zelf kunnen spelen, leren dit bij kinderdagcentrum Baloe in Haarlem met de 2-Touch professional. De speciale computer wordt daar gebruikt voor de vroegbehandeling van kinderen van 0 tot 4 jaar.

Bij jonge kinderen die zich trager ontwikkelen is het perspectief doorgaans moeilijk te voorspellen. Ook is de diagnose vaak nog niet duidelijk. Omdat het stimuleren van hun ontwikkeling zo bepalend is voor hun perspectief, proberen ze bij Baloe het kind en de ouders zo vroeg mogelijk de juiste hulp te geven. Zo stimuleren ze in het dagcentrum van zorgorganisatie de Hartekamp groep de ontwikkeling van jonge kinderen met een achterstand in bijvoorbeeld de motoriek, de taalontwikkeling en de verstandelijke ontwikkeling.

De 2-Touch professional is een aangepaste computer voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Baloe gebruikt deze computer om kinderen te leren:

  1. om te gaan met een aanraakscherm, zodat ze later makkelijker zelf een spraakcomputer kunnen bedienen. Via het robuuste touchscreen oefenen de jonge kinderen spelenderwijs hun fijne motoriek, hand-oog coördinatie en gebarentaal.
  2. zichzelf te vermaken, zelfstandig dit hulpmiddel te gebruiken voor hun ontspanning.
  3. communiceren in een groep, door het te gebruiken in het kringgesprek.

Logopedist Hanneke Nijdam vertelt: “De kinderen beleven echt plezier aan de computer. Met foto’s van ouders en met apps als Eline spreekt laten we ze over thuis vertellen. Met behulp van taalspelletjes stimuleren we de taalontwikkeling.
Vroegbehandeling is niet alleen maar trainen en oefenen, ontspanning is ook belangrijk. Zo kan het kijken van een filmpje op de computer even hun pijn verlichten of helpen de sondevoeding beter te laten zakken. Het is daarbij handig dat het apparaat tegen vocht en een stootje bestand is, en goed is te verstellen. Je kan het meubel bijvoorbeeld ook platleggen als dat comfortabeler is voor een kind.”

Meer informatie via Care4More

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!