Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Speciale campagne moet vrijheid voor cliënten stimuleren

20 april 2016 Door de redactie Geen reacties

Kennisorganisatie Vilans is in opdracht van het ministerie van Vws gestart met de campagne 'Samen op weg naar vrijheid'. Vilans wil hiermee bereiken dat cliënten en medewerkers in de langdurende zorg meer vrijheid ervaren om zorg te krijgen en te geven zoals zij dat willen. Passend bij de situatie en de mensen die erbij betrokken zijn.

Vilans organiseert deze campagne ‘Samen op weg naar vrijheid’ samen met zorginstellingen in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Op de bijbehorende websites staan verhalen uit de dagelijkse praktijk van de zorg die duidelijk maken wat vrijheid concreet betekent.

Vrijheid gaat niet alleen over het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen, maar over hele normale dagelijkse dingen. Mag de cliënt naar bed gaan zo laat hij zelf wil? Mag je eten wat je lekker vindt? Vilans wil met de campagne mensen stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan over het thema vrijheid: cliënten, familie én zorgmedewerkers.

Stuur je verhaal in
Ervaren zorgmedewerkers voldoende vrijheid in hun werk? En vinden ze dat cliënten voldoende vrijheid hebben, en wat zou er anders kunnen? Zorgmedewerkers kunnen hun eigen verhaal over vrijheid in de zorg delen op de campagnesites, en een waardebon (50 euro) winnen. Elke maand wordt er één verhaal uitgekozen om te publiceren.

Inspiratiedagen
Onderdeel van de campagne zijn ook speciale ‘inspiratie dagen’, waarvan er tachtig plaatsvinden in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Een dag lang gaan cliënten, familie, medewerkers, managers op een leuke en creatieve manier aan de slag met het thema vrijheid. Tijdens de dag zijn er debatten en gesprekken met cliënten of vertegenwoordigers, en kunnen deelnemers in een escaperoom zelf ondervinden hoe het voelt om niet vrij te zijn. Deelname is kosteloos. Geïnteresseerde zorginstellingen kunnen zich nu hiervoor aanmelden via de campagnewebsite.

Op de campagnewebsites staan daarnaast diverse hulpmiddelen beschreven die zorgmedewerkers kunnen gebruiken bij het werken aan meer vrijheid: filmpjes, e-learnings, trainingen, posters, spellen, analyse-instrumenten, lespakketten en creatieve veranderaanpakken. Lees meer op de campagnewebsite voor de gehandicaptenzorg: http://www.samenopwegnaarvrijheid.nl/vg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!