Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Spannende maanden voor Hundertwasserproject Gemiva

12 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Op Swetterhage in Zoeterwoude, een grote woon- en leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking van Gemiva-SVG, kijkt men met spanning naar de sponsormeter het Hundertwasserproject. Lukt het om op tijd 2 miljoen euro bijeen te krijgen voor een bijzonder dagbestedingsgebouw?

Swetterhage telt 320 bewoners. Het gebouw van de dagbesteding aldaar is sterk verouderd. Gemiva wil de bewoners graag een sprookjesachtig gebouw van de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser geven, maar dit is veel duurder dan een gewoon nieuw gebouw. De droom kan alleen gerealiseerd worden als Gemiva de meerkosten zelf bij elkaar weet te sprokkelen: 2 miljoen euro. Hiervoor loopt al enige tijd het crowdfundingsproject Hart voor Hundertwasser.

Media 2020 neemt de organisatie een besluit of het gebouw met 120 werkplekken voor dagbesteding er wel of niet komt. Dat hangt vooral af van het ingezamelde bedrag. Op dit moment staat de teller op ruim 1,2 miljoen euro.

De komende tijd zet de zorgorganisatie alles op alles om de laatste 800.000 euro binnen te krijgen. Er staan allerlei acties en activiteiten op de planning.

Documentaire
In augustus 2018 besteedde Klik aandacht aan de documentaire die TV West uitzond over de plannen voor de bouw en het crowdfundingsproject. Hierin wordt duidelijk waarom het gebouw voor de bewoners van Swetterhage ideaal zou zijn. De docu is nog steeds te zien op YouTube

De kunstenaar Hundertwasser is in 2000 overleden. Hij stond bekend om zijn bijzondere bouwstijl, waarbij nauwelijks rechte lijnen te vinden zijn, de natuur volop terugkomt (onder meer door een daktuin) en de altijd terugkerende toren met bovenop een ‘gouden ui’. Het gebouw op Swetterhage zou een van zijn laatste wereldwijd zijn, en de laatste van hem in Nederland. Het enige Hundertwassergebouw in ons land is nu de Regenboogspiraal in Valkenburg aan de Geul. Dit gebouw is in gebruik als Ronald McDonald kinderhuis.    |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!