Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sociale werkvoorziening Limburg in financiële problemen

9 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

De grootste sociale werkvoorzieningsorganisatie van Nederland, Licom in Limburg, is in ernstige financiële problemen geraakt, en heeft surséance van betaling aangevraagd. Bij Licom werken 4.300 mensen met een beperking. Licom, gemeenten, ondernemingsraad en vakbonden onderzoeken mogelijkheden om het werkvoorzieningschap te redden.

De Limburgse aandeelhoudende gemeenten hebben 16 miljoen euro toegezegd.

Te hoge lonen
Volgens een artikel in dagblad De Limburger is Licom kopje onder gegaan doordat de medewerkers fors meer loon krijgen dan gemiddeld in de sociale werkvoorziening. Licom betaalt per jaar 15 miljoen euro aan extra loonkosten.

In De Limburger zegt bewindvoerder Frits Udo van Licom: "Het Rijk subsidieert elke arbeidsplaats met 25.800 euro. Licom geeft echter ruim 30.000 euro uit per medewerker."

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale zaken zegt in De Limburger dat de lonen bij sociale werkplaatsen zijn opgelopen tot gemiddeld 125 procent van het minimumloon. "Sommigen verdienen tot 140 procent van het minimumloon. Dat bemoeilijkt de uitstroom: als mensen overstappen naar een regulier bedrijf, kunnen ze er in loon op achteruitgaan."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!