Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sociale werkplaatsen omvormen

13 oktober 2008 Door de redactie Geen reacties
Sociale werkplaatsen zijn ‘onrechtvaardig en inefficiënt,’ vindt een onderzoekscommissie. Ze moeten hervormd worden.  Een commissie onder voorzitterschap van Cda-er Bert de Vries heeft een advies uitgebracht over de sociale werkplaatsen. Mensen staan er jarenlang voor op de wachtlijst (die telt zo’n 20.000 namen), en als ze dan eindelijk aan de slag kunnen, is de Sw “een fuik waar mensen met een verstandelijke of fysieke handicap in blijven hangen en zich onvoldoende ontwikkelen,” aldus De Vries. Zijn commissie adviseert, de werkplaatsen om te bouwen tot . Doel moet zijn dat mensen doorstromen naar gewone werkgevers. De werkgarantie voor de Sw moet alleen blijven bestaan voor ‘de meest kwetsbaren,’ van wie de begeleiding meer kost dan dat hun werk oplevert.
De commissie schat dat rond de 400.000 mensen met een handicap niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Van hen werken er 150.000 (100.000 in sociale werkplaatsen) en de anderen zitten thuis.
Belangenorganisatie Cg-raad heeft twijfels over het plan. De indicatie zou worden gedaan door de instelling waarvan iemand een uitkering krijgt, en dat is niet onafhankelijk. Ook is het de vraag of er wel voldoende werkaanbod komt. Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale zaken en werkgelegenheid zet proefprojecten op om werkgevers zo ver te krijgen dat zij gehandicapten in dienst nemen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!