Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sociale robot zeehond vrolijkt cliënten op

19 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

De cliënten van de locatie Duinwijklaan in Beverwijk van zorgorganisatie de Hartekamp groep hebben sinds kort een 'huisdier'. Het is een mooi wit zeehondje: een sociale robot, speciaal ontwikkeld voor dementerende en/of verstandelijk beperkte mensen. Het zeehondje, inmiddels Borretje genoemd, reageert op zijn omgeving en is voor de bewoners van de Duinwijklaan een geweldige aanwinst.

Borretje gedraagt zich als een huisdier en wordt ook zo gezien. Hij sluit zijn ogen als hij onder zijn keel wordt gekriebeld, toont zich heel tevreden als hij wordt geknuffeld, vrolijkt de bewoners op en reageert als iemand iets tegen hem zegt. Op die manier helpt het zeehondje het mogelijke isolement van cliënten te doorbreken, heeft hij een kalmerende invloed en maakt hij de cliënten levendiger en alerter.

Herinneringen
Sommige cliënten reageerden direct enthousiast op Borretje en vinden hem geweldig. Ze praten met hem, aaien hem en genieten van de reacties van de zeehond. Soms roept hij herinneringen op: bijvoorbeeld aan huisdieren van vroeger. Begeleiders zien regelmatig hoe blij cliënten hiervan kunnen worden.

Andere cliënten hebben tijd nodig om te wennen. Een cliënt moest aanvankelijk niets van het zeehondje hebben en bleef met haar stoel op afstand. Inmiddels heeft zij een keer snel de sprong gewaagd, haar stoel héél even naast de zeehond durven zetten, hem razendsnel driemaal over zijn kopje geaaid, om vervolgens weer snel weg te schuiven.

De bewoners kregen de zeehond dankzij een gulle gift van Fonds Sluyterman van Loo en het Rabo DichtbijFonds IJmond Noord via Fonds Hartewensen. Lees meer over de robot zeehond of bekijk een eerdere reportage van de Wereldomroep over sociale robots in de zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!