Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Social media ondersteunen cliënt in kwaliteit van bestaan'

27 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Social media dragen bij aan de participatie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving. Ervaringsdeskundigen gaven dat aan op het seminar VG 2.0 bij Microsoft Schiphol op 16 juni.

Contact met lotgenoten, toegankelijke informatie, video-chatten met familie, digitale relatie met zorg- en hulpverleners dragen bij aan participatie in de samenleving, zo bleek op het seminar gericht op 'Het Nieuwe Zorgen' voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook als dat (even) niet 'live' mogelijk is vanwege zware beperkingen.

Vanuit de zorgverlening werd op het seminar gepresenteerd hoe de patiënt/cliënt bij gebruik van digitale middelen uit de afhankelijke positie wordt gehaald, en hoe technische toepassingen een bijdrage leveren aan gezondheid, welzijn en participatie, zoals:

  • een onverwoestbaar groot interactief beeldscherm met aantrekkelijke diagnostische software voor kinderen met (mogelijk) autisme,
  • toegankelijke communicatieplatformen, zowel intern op bedrijfsnetwerken van zorgorganisaties als op internet.

Microsoft gaf vervolgens een futuristische kijk op de zorgverlening met technische innovaties vanuit een mensgerichte visie. Een van de conclusies was dat het bij veel zorgorganisaties ontbreekt aan een visie en strategie op de rol van nieuwe media in de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking. De organisaties die hierin voorop lopen kunnen de kwalitatieve meerwaarde duidelijk aantonen.

Bron: Paul Imthorn

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!