Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sociaal project Deventer wint prijs

3 november 2010 Door de redactie Geen reacties

Het project 'Onbeperkt actief, onbeperkt meedoen', van Raster welzijn in Deventer, heeft de Diversiteitsprijs 2010 gewonnen. De jury vindt het een uitstekende methode om de participatie van mensen met beperkingen in de wijk te vergroten.

Onbeperkt actief - onbeperkt meedoen is een project om mensen met en zonder verstandelijke beperking te helpen actief samen te leven in hun buurt. Nabuurschap is niet vanzelfsprekend, dat moet je organiseren.Kern van het programma is de beeldvorming over mensen met een beperking te verbeteren, en andere buurtbewoners laten zien dat ook verstandelijk gehandicapten ambitie en talenten hebben die aan de buurt ten goede komen. De kunst is om via alledaagse activiteiten de participatie te vergroten.

De jury zegt in zijn rapport: "Het is een interessant project, omdat er op basis van een duidelijke visie wordt gewerkt. Op voet van gelijkheid brengt het mensen met en zonder beperking bij elkaar om eenvoudige lokale initiatieven te stimuleren. Met elkaar worden gezellige bijeenkomsten georganiseerd. Deze buurtmethodiek bereikt veel mensen: in een jaar tijd meer dan 600 mensen en alles op basis van vrijwilligheid."

De jury is onder de indruk van de aanstekelijkheid en de eenvoud van het project, en roemt de actieve inbreng van de vrijwilligers. "Het enthousiasme van de projectleider doet een nieuwe dynamiek in sociale contacten ontstaan. De buurt verzint steeds iets nieuws en gaat verder, ook als het even tegen zit." Tot slot waardeert de jury dat er met heel weinig financiële middelen zoveel is bereikt.

Lees het juryrapport op www.movisie.nl.

Foto: Daan Stringer

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!