Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Snoezelruimte wordt bioscoop

25 augustus 2016 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Oro heeft een van de snoezelruimtes ingericht als snoezelbioscoop. De aankleding en de film zijn door een kunstenaarsduo gemaakt van de natuur in de omgeving van het instellingsterrein Het Rijtven.

In de SnoezelBioscoop wordt een door kunstenaarsduo Rizomorf gemaakte natuurfilm getoond die zij hebben opgenomen op Het Rijtven. Kunstenares Merel Dames en student muziek en technologie Akke Houben, maakten in het voorjaar opnames van de prachtige omgeving van Het Rijtven, van het beekdal, het aangrenzende bos, de dieren op de boerderij en in de paardenstal.

Gezoem
De beelden vergroten kleine dingen die normaal niet te zien zijn. Geluiden zoals het gezoem van nectar verzamelende hommels en het hoefgetrappel en de ademhaling van paarden zijn bewerkt en gecombineerd tot muziekstukken.


De hele SnoezelBioscoop is ingericht om weg te dromen in de film. De film wordt geprojecteerd op een scherm waar onder gelegen kan worden op zitzakken die bedrukt zijn met beelden uit de film. Ook keren verschillende elementen uit de film als tastbare en geluid makende objecten in de ruimte terug.

De SnoezelBioscoop is te vinden in gebouw De Biekorf op Het Rijtven (Den Dreef 13, Deurne). De bioscoop is tot 31 augustus elke werkdag open tussen 9.00 en 17.00 uur. Na 18.00 uur en in het weekend kun je op afspraak en op vertoon van je identiteitsbewijs  de sleutel ophalen bij de receptie in gebouw De Waag.  Op 26 augustus, 27 augustus en 28 augustus maakt de SnoezelBioscoop onderdeel uit van het programma van de Nacht van het Witte Doek in Deurne.


Snoezelonderzoek
De SnoezelBioscoop is onderdeel van een langlopend onderzoek naar snoezelruimtes op Het Rijtven. Wat voor mensen met een verstandelijke beperking een snoezelruimte is, kan voor familie of gasten een loungeplek zijn. Zo komen mensen graag op Het Rijtven en versterken zij het netwerk van bewoners.


Eerder dit jaar realiseerden de ontwerpers Martijn Koomen en Anke Van Looveren een tijdelijke snoezelruimte die ook als ruilbibliotheek in gebruik was. Na de proef met de Snoezelbioscoop volgt nog een Snoezelinstallatie (september - december) van kunstenaar Karin van Dam. Deze try outs moeten uiteindelijk leiden tot een definitief ontwerp voor een multifunctionele snoezelruimte in het gebouw De Biekorf.

Het onderzoek naar snoezelruimtes is een initiatief van studio Puur met financiële steun van het BankGiro Loterij Fonds, de Provincie Noord-Brabant en het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!