Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Snoezelruimte De Hartenberg vernieuwd en toegankelijker gemaakt

19 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

De snoezelruimte op ’s Heeren Loo-locatie De Hartenberg in Wekerom is onlangs vernieuwd. De locatie heeft een naam hoog te houden op het gebied van snoezelen, want De Hartenberg stond in de jaren zeventig aan de basis van het fenomeen. De ruimte is nu weer up-to-date en nog toegankelijker.

Vaak wordt gedacht dat snoezelen voor het ontspannen is. Maar dat hoeft niet per se. Voor mensen met een zeer ernstige verstandelijke beperking kan snoezelen juist activerend werken. Voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag kan het als rustpunt dienen. Ook kan het gebruikt worden om contact met iemand te maken. Zo zijn er verschillende doelen waarvoor snoezelen ingezet kan worden.

Geluidsvloer
In de nieuwe snoezelruimte bij De Hartenberg is gebruikgemaakt van allerlei technologische snufjes. Daarnaast is de toegankelijkheid verbeterd, waardoor nog meer mensen met ernstige meervoudige beperkingen gebruik kunnen maken van de ruimte. De ruimte kan de zintuigen zien, horen, voelen en ruiken op verschillende manier prikkelen. Er zijn voelmuren, waterzuilen, geurslangen, diverse lichteffecten, achtergrondmuziek, maar ook een windgong en er is een geluidsvloer, waarbij de tegels verschillende geluiden maken.

Impressie
Op de website van Omroep Gelderland is een korte impressie te zien, waarbij Ad Verheul werd geïnterviewd. Hij is een van de grondleggers van het snoezelen bij ’s Heeren Loo.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!