Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Snoezelen op de bank

6 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Zittend op de bank ervaren wat geluid, trillingen en visuele effecten met je doen. Dat kunnen de cliënten van woonlocatie Dinteloord van de West-Brabantse zorgorganisatie Sdw. Eind 2013 is daar de Snoezelbank in gebruik genomen in de dagbesteding. In de nieuwe Klik lees je de ervaringen in de rubriek Activiteiten.

De Snoezelbank is ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking, met als doel: in contact komen met elkaar door activatie van de zintuigen. In de woonlocatie wonen veel oudere mensen. De bewoners kunnen met de Snoezelbank zelf actief muziek, trillingen en visuele effecten maken, maar passief luisteren naar eigen favoriete muziek of rustgevende klanken kan net zo goed.

Placemats
De bijzondere effecten ontstaan door aanraking van het touch paneel, een paars rechthoekig schoottafeltje met een vlak waarin je placemats kunt leggen. Bij de Snoezelbank van Dinteloord zitten 10 placemats met verschillende thema's, zoals de boerderij, een voorleesboek en muziek. Elke kaart geeft weer andere geluiden, licht en trillingen in de bank en in het paneel dat je op schoot hebt. Je activeert de effecten door je handen op de plaatjes van de verschillende themaplaten te leggen.

De Snoezelbank is door het bedrijf Care4More ontwikkeld en op de markt gebracht. De bank is afgeleid van de Geluidenbank, die is ontwikkeld door stichting Accessibility. Deze geluidenbank voor mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking werkte met een camera, waarbij je geluiden kon oproepen door bewegingen te maken met je handen.

Care4More heeft de Geluidenbank doorontwikkeld, omdat cliënten niet altijd begrepen dat zij de geluiden zelf maakten. Ook voor mensen met een ernstige beperking was de Geluidenbank niet geschikt. Daarom is de bank vereenvoudigd en de camera vervangen door het huidige bedieningspaneel dat op aanraking werkt, met een directe actie - reactie. De naam is veranderd in Snoezelbank, die beter past bij de werking. Meer informatie op www.lerenmetbeperking.nl/producten/snoezelbank.

In de rubriek Activiteiten in Klik 2 van 2014 lees je de ervaringen met de Snoezelbank bij de woonlocatie van Sdw in Dinteloord.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!