Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Snelle aanpak Trajectum tegen onderbezetting beloond met taart

15 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Trajectum, actief in Noord- en Oost-Nederland, heeft de laatste maanden hard gewerkt aan het oplossen van onderbezetting bij de zorginstelling. Dit gebeurde na een noodkreet van het personeel, gesteund door FNV Zorg & Welzijn. Deze laatste is blij met het resultaat en trakteerde de werknemers van Trajectum daarom op taart. De zorginstelling voor forensische gehandicaptenzorg trakteerde op haar beurt de cliënten op gebak.

Begin dit jaar verscheen het boekje ‘Onderbezetting: de échte verhalen’, waarin medewerkers van Trajectum vertellen over de gevolgen van de onderbezetting voor henzelf en hun cliënten. FNV Welzijn & Zorg noemde de verhalen schokkend. De overhandiging van het boekje aan de raad van bestuur schudde ook de bestuursleden van Trajectum wakker. Zij deden direct de belofte 2,15 miljoen euro extra vrij te maken voor de aanpak van de problemen.

Wat is er concreet gebeurd?

  • 44 Extra banen
  • Uitbreiding van contracten
  • Toewijzing van flexpool-medewerkers aan vaste afdelingen
  • Snellere inwerking en scholing van nieuwe medewerkers
  • Minder administratieve lasten
  • Gebruiksvriendelijker roostersysteem.

Volgens Walter Rosen die bij Trajectum werkt, zijn de problemen nog niet op alle afdelingen opgelost, ‘mede door het personeelstekort in de zorg’. “We blijven daarom de ontwikkelingen goed monitoren en zullen indien nodig opnieuw aan de bel trekken.”

Het lijkt misschien alsof de raad van bestuur bij Trajectum na de overhandiging van het boekje snel over de brug kwam met maatregelen, maar het personeel had al veel eerder aan de bel getrokken. In een brief aan de rvb in mei 2016 werden de problemen al aan de kaak gesteld. Het teleurstellende antwoord op die brief kwam in juli 2016: de onderbezetting werd niet structureel aangepakt. Dat bleek voor het personeel en FNV de opmaat naar verder actie.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!