Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slimme vloer detecteert vallen in nieuwe locatie Middin

11 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Vlakbij het centrum van Rotterdam heeft zorgorganisatie Middin een woonvoorziening herbouwd en voorzien van duurzame materialen en innovaties. Eén van de woningen heeft een ‘slimme vloer’, waarbij sensoren onder meer het dwalen en vallen van de bewoonster detecteren.

Woonlocatie de Provenier is een voormalig verzorgingstehuis dat verbouwd is tot een modern pand dat van alle gemakken is voorzien. De woonvoorziening biedt ruimte aan 77 ouder wordende bewoners, met of zonder beperking. Op de begane grond wonen mensen met een lichamelijke beperking, op de eerste en tweede etage wonen ouderen. De derde verdieping wordt bewoond door ouderen met een verstandelijke beperking.

Een van de bewoners heeft in haar woning een speciale ‘slimme vloer’ gekregen. De vloer ligt onder de normale vloerbedekking en geeft informatie over patroonherkenning, valdetectie, dwaaldetectie, monitoring van activiteiten en aanwezigheidsherkenning.

Gedrag meten
De werking is vergelijkbaar met het touch-screen van een smartphone. Op één vierkante meter bevinden zich meerdere sensoren die het gedrag op de vloer meten en registreren. Software met een slim algoritme vertaalt deze signalen naar informatie voor de zorgmedewerkers.

Zo registreert de vloer of de cliënt valt, uit bed stapt, of naar de badkamer loopt vanuit de woonkamer. Afhankelijk van de soort melding en het tijdstip gaat er vervolgens vanuit het appartement een melding naar de zorgtelefoon van de medewerkers.

Privacy
Voor acute situaties gaat er gelijk een alarm af, andere signaleringen worden gebruikt om, na de alarmering, de patronen van de cliënt in kaart te brengen en daar de zorg op af te stellen. De instellingen en het gebruik zijn aan te passen per persoon en afhankelijk van de gezondheidssituatie van de cliënt. Het systeem wordt ingericht in overleg met de cliënt en verwanten, ook met het oog op privacy.

Arnold Jehee, teamleider ICT bij Middin: “Wij zijn graag een voorbeeld als het gaat om alle vormen van zorgtechnologie die we toepassen binnen Middin. De bewoonster en haar verwanten zijn erg blij met deze extra toevoeging aan het appartement. Als echte ambassadeur toont zij trots haar kamer aan andere zorgorganisaties die interesse hebben getoond in de vloer.”

Naar aanleiding van de ervaringen bij locatie Provenier bekijkt Middin of deze vorm van zorgtechnologie van toegevoegde waarde kan zijn in de ondersteuning van onze cliënten op andere locaties.  |

Meer informatie over de toepassing van zorgtechnologie bij Middin via innovatie@middin.nl en over de slimme vloer oplossingen via Hertek.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!