Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slimme telefoon voor mensen met een verstandelijke handicap

26 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

De BlueCall Phone is één van de vijf vernieuwende hulpmiddelen waarvoor de Vlaamse regering vanaf februari 2012 een miljoen euro vrijmaakt. Het is een communicatieapparaat voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens een pilot worden 60 van deze aangepaste smartphones uitgeprobeerd om de toepassing ervan meer bekendheid te geven in Vlaanderen en het buitenland.

Veel mensen met een verstandelijke beperking kunnen er niet goed overweg met een gewone mobiele telefoon. Er zitten te veel knoppen op en de menu's zijn onoverzichtelijk,” zegt Geert Vandewalle, voorzitter van vzw Ithika, een coachingcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met hogeschool KHB Oostende ontwikkelde Ithika de BlueCall Phone.

Vier functies
Het toestel heeft maar vier functies: een telefoonboek, een agenda, een fototoestel en de BlueAssist. Voor elke functie is één knop. In het telefoonboekje staan bij alle contactpersonen ook grote foto's. In de agenda kunnen de wisselende afspraken met zorgverleners gepland worden. Zo moeten mensen met een verstandelijke beperking minder afhankelijk worden van de professionele zorg.

Niet meer verdwalen
“De BlueAssist is de meest vernieuwende functie,” aldus Vandewalle. “Als iemand verdwaalt, moet hij op de knop duwen en de begeleider kan meteen zijn positie bepalen via het gps-signaal. In de functie worden ook tekstjes geprogrammeerd die van pas komen in moeilijke situaties. Onze cliënten zijn vaak fysiek in staat om zich te redden, maar hebben moeite om alle prikkels te verwerken.”

Blindenstok
De BlueAssist is volgens Vandewalle te vergelijken met een blindenstok. “Je geeft aan dat je hulp nodig hebt. Met een geprogrammeerd tekstje als “Wanneer komt de volgende bus naar Oostende?, kan iemand met een verstandelijke handicap toch vlot zijn vraag stellen.”

Op www.bluecallphone.be staat een filmpje waarin de BlueCall Phone wordt gedemonstreerd

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!