Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slimme kamer geeft Lian meer zelfstandigheid

29 juni 2022 Door de redactie Geen reacties

Lian heeft een lichte verstandelijke beperking, lichamelijke beperking en autisme. Door haar lichamelijke beperking heeft ze een zeer beperkte handfunctie. Daardoor was ze tot voor kort beperkt in haar eigen handelen en was ze van veel dingen afhankelijk van haar begeleiding. Jan Jakob Leidekker is coördinator innovatie bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn en liet haar kennismaken met een aantal innovatieve toepassingen. In een filmpje vertellen ze samen hoe dit Lian veel meer vrijheid en zelfstandigheid bracht.

“Elke ochtend werd ik om 6 uur wakker en ik kon niet eens muziek luisteren omdat ik de radio niet aan kreeg. Ik moest dan tot 7 uur wachten tot de begeleiding kwam. Daar werd ik heel druk van in mijn hoofd en daardoor werd ik boos. Ik wilde heel graag iets hebben waardoor ik ’s morgens iets meer zelf kan doen,” vertelt Lian.

Door een slimme speaker in haar kamer is Lian nu dolgelukkig. Met haar stem kan ze in haar kamer nu veel apparaten bedienen. Ze kan de muziek starten, de verlichting aan- en uitdoen, haar gordijnen openen en de waterkoker aanzetten.

“Nu ben ik ’s ochtends veel blijer en kan ik mij beter ontspannen. Ik vind het heel fijn dat ik nu niet meer alles aan mijn begeleiding hoef te vragen.” Hierdoor lukt het Lian om zelfstandig in haar appartement te kunnen blijven wonen.

Bekijk het filmpje over de slimme kamer van Lian met tips voor de hulpmiddelen die ze gebruikt op YouTube:

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!