Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slimme horloges om agressie bij cliënten en stress bij begeleiders te verminderen

3 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Projectleider Peter de Looff promoveerde half mei op een onderzoek bij Expertisecentrum De Borg over het gebruik van biosensoren als voorspeller van agressief gedrag bij cliënten en burn-outverschijnselen bij begeleiders. Naar aanleiding hiervan verscheen een magazine over slimme horloges, waarin beknopt de uitkomsten van het onderzoek worden weergegeven.

De Looff toonde aan dat slimme horloges (voorzien van biosensoren die bijvoorbeeld beweging, huidgeleiding en hartslag meten) inderdaad kunnen voorspellen wanneer bij een cliënt of begeleider de spanning te hoog oploopt. Zo’n 20 minuten voordat een cliënt een agressieve uitbarsting krijgt, zijn er opvallende piekjes in huidgeleiding te zien.

Dat is belangrijk om te weten, want het geeft begeleiders de kans om de opbouwende stress bij cliënten te verminderen voordat het escaleert. En bij zichzelf kunnen ze ook maatregelen nemen om de spanning weg te nemen, bijvoorbeeld door het toepassen van ademhalingstechnieken. Het magazine is online te raadplegen op de website van De Borg.

Video
Er is ook een korte video op YouTube gezet, waarin De Looff tijdens zijn promotie aan de Radboud Universiteit in een kleine 10 minuten de belangrijkste bevindingen uit zijn onderzoek Aggressive behaviour, burnout and physiology. Predictors of aggression in patients and burnout symptoms in nursing staff: biosensors presenteert.

Bij De Borg is de komende drie jaar de focus gericht op het implementeren van de slimme horloges. Het doel van dit project is om het gebruik van de ‘horloges’ voor zowel begeleiders als cliënten vrij beschikbaar en hanteerbaar te maken voor de dagelijkse praktijk.

Klik besteedde 9 mei in een langer artikel al aandacht aan het onderzoek van De Looff.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!