Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slim incontentiemateriaal getest bij Philadelphia en binnenkort op de markt

15 augustus 2018 Door de redactie Geen reacties

Bij zorgorganisatie Philadelphia gebruiken 16 locaties inmiddels ‘slim’ incontinentiemateriaal. Dit bevat sensoren die met behulp van een app laten zien hoe vochtig deze is. Begeleiders testen de innovatie in de praktijk en met hun verbeteringen komt het slimme incontinentiemateriaal straks op de markt onder de naam Abena Nova.

Dankzij de ‘slimme inco’, een van de kanshebbers voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018, kunnen medewerkers precies op tijd verschonen. Klik schreef eerder over het onderzoek naar de toen nog zogeheten ‘slimme luier’. Die moet de werkdruk voor zorgverleners en ongemak voor cliënten verminderen, door minder belastende verschoningsmomenten.

De luier is ontwikkeld door Abena, fabrikant van incontinentiematerialen, met verzorgenden en gebruikers. Technologiebedrijf MediSens Wireless is verantwoordelijke voor de technologie, die ervoor zorgt dat de Abena Nova continu veranderingen in het vochtniveau van de luier registreert. Elke luier bevat een discreet apparaatje dat de zorgprofessionals draadloos informeert over de status van de luier.

Inmiddels werken ook andere organisaties met het slimme incontinentiemateriaal. Zowel in de verstandelijk gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg. Er loopt onder andere een proef bij zorgorganisaties ‘s Heeren Loo, Middin, Dichterbij en Abrona.

Bij Philadelphia hebben inmiddels ruim 130 mensen met incontinentie kennis gemaakt met deze innovatie. Mede dankzij de input voor verbetering van begeleiders van Philadelphia, komt het slimme incontinentiemateriaal praktijkgetest op de markt. Via de website van Abena Nova kun je de ontwikkelingen van het product volgen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!