Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slagwerk en dansgroep van mensen met beperking treedt op bij landelijke wedstrijd

28 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

Een slagwerkgroep en dansgroep van mensen met een verstandelijke beperking heeft afgelopen zaterdag voor het eerst het wedstrijdpodium betreden tijdens de landelijke kampioenschappen voor indoor percussie en color guards (dansen met vlaggen) georganiseerd door Color Guard Nederland (CGN) in Eindhoven. Initiatiefnemers Philadelphia Zorg en CGN hopen hiermee te bereiken dat er bij muziekverenigingen in heel Nederland meer teams van mensen met een beperking komen.

Onder de naam Phila Slag & Vlag vormen meer dan 30 mensen met een verstandelijke beperking van verschillende zorginstellingen een slagwerkgroep en een dansgroep met vlaggen. Afgelopen zaterdag 24 maart betraden zij de wedstrijdvloer tijdens de landelijke kampioenschappen van Color Guard Nederland in Eindhoven. Phila Slag & Vlag deed (nog) niet mee aan de kampioenschappen zelf, maar trad hier op om de aanwezige muziekverenigingen te stimuleren groepen van mensen met een beperking op te richten.

Color Guard is een combinatie van spel, dans, competitie, conditie, discipline, choreografie en een flinke dosis sportiviteit. Color Guard Nederland (CGN) is de organisatie die indoor wedstrijden, opleidingen en clinics voor muziekverenigingen organiseert.

Naast cliënten van Philadelphia deden ook cliënten van zorgorganisaties Talant en JP van den Bent mee. Vanaf januari oefenden zij elke dinsdagavond in een sporthal in Sneek. Het optreden op 24 maart in Eindhoven vormde een kers op de taart voor de deelnemers.

De betrokkenen hopen dat het initiatief overslaat naar andere regio’s. Ambitie is dat cliënten die nu meedoen, straks lid kunnen worden van een lokale muziekvereniging.


Onvergetelijk
Paul Doop, voorzitter van CGN, over het optreden van Phila Slag & Vlag: zaterdag: “Wat een geweldig optreden kregen we voorgeschoteld, zo puur. Wat een topprestatie van deze leden en hun begeleiders. Aan het eind dat overweldigende applaus waar geen eind aan leek te komen. Vele mensen om ons heen die met tranen in hun ogen stonden te juichen alsof een Nederlandse ploeg Wereldkampioen was geworden. Hoezo beperking? Dit was werkelijk magisch en onvergetelijk.”

Jelle Roeper, ambassadeur van CGN en mede-initiator van Phila Slag & Vlag, begeleidt zelf de slagwerkgroep: “De effecten van muziek en de passie van de deelnemers zijn indrukwekkend, een plezier om aan mee te werken. CGN wil de maatschappelijke horizon verbreden. Zo kwamen we al snel tot dit fantastische idee. Zonder het enthousiasme en de hulp van de lokale zorgverleners en vrijwilligers was het niet geworden wat het nu is.”  |

Bekijk ook een eerdere reportage van omroep Friesland over Phila Slag & Vlag

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!