Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Slaapproblemen ernstiger bij ouderen met verstandelijke beperking

14 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Onderzoek naar slaapproblemen bij ouderen met en zonder een verstandelijke beperking heeft uitgewezen dat deze problemen niet alleen te maken hebben met ouder worden. In de groep met een verstandelijke beperking kwamen slaapproblemen vaker voor en waren ze ook ernstiger.

Het onderzoek is uitgevoerd door onder meer Mylène Böhmer die toen nog als researcher aan het Erasmus MC verbonden was. Haar mede-onderzoekers en zij maakten gebruik van eerdere data van de Academische Werkplaats GOUD en vergeleken die met data uit het ERGO-onderzoek - een studie naar de gezondheid van ouderen uit de algemene populatie.

Resultaten
Uit die vergelijking kwamen drie opvallende resultaten:

  1. Het slaap-waakritme (ook wel dag-nachtritme genoemd) bij ouderen met een verstandelijke beperking is gefragmenteerder en instabieler: ze dutten overdag en zijn ’s nachts vaak wakker; ze kennen weinig regelmaat in de dagen.
  2. Ouderen met een verstandelijke beperking slapen langer, maar zijn gedurende de nacht ook langer wakker. Dat is ongunstig.
  3. Slaapproblemen komen vaker voor bij ouderen met een verstandelijke beperking.


Hieruit kun je concluderen dat slaapproblemen niet alleen door veroudering komt. Böhmer geeft aan dat de ernstige slaapproblemen mogelijk worden veroorzaakt door medicatie, co-morbiditeit en zijn ze leefstijlgebonden.

Zorgafhankelijkheid
Böhmer en haar collega-onderzoekers denken dat zorgafhankelijkheid een grote rol speelt in de slaapproblemen bij ouderen met een verstandelijke beperking. De zorg bepaalt immers voor een groot deel wat voor activiteiten men overdag doet en hoe het rondom het slapen gaat. Denk aan het in en uit bed helpen. “Het zou mooi zijn als de zorg meer rekening kan houden met het slaapwaakritme en persoonlijke voorkeuren van cliënten zodat hun slaapkwaliteit verbeterd kan worden”, aldus Böhmer.  |

Lees meer op de website van de Academische Werkplaats GOUD

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!