Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Siza introduceert eigen internet voor cliënten

10 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenorganisatie Siza heeft een eigen internet ontwikkeld voor haar verstandelijk beperkte cliënten. Binnen deze afgeschermde webomgeving kunnen mensen zelfstandig surfen. Maandag 14 maart wordt het cliënteninternet officieel in gebruik genomen op negen locaties van Siza in Dieren, Velp en Arnhem.

Met de interactieve website kunnen cliënten gebruik maken van social media, beeldbellen met familie en vrienden, educatieve filmpjes bekijken over de meest uiteenlopende onderwerpen en muziek, spelletjes, nieuws, marktplaats, wensboeket, informatie over woon- of werkplek opzoeken. Door onder meer voice-overs en een pictotoetsenbord is het systeem zo toegankelijk mogelijk voor de cliënten gemaakt.

"Ik kan met mijn broer beeldbellen en heb mijn eigen chitchat profiel", vertelt Donny, cliënt bij Siza in Velp. "En ik heb een filmpje gekeken over wat gezond eten is en een vriendin een wensbloemetje gestuurd. Dat kan ik nu allemaal zelf, zonder hulp van mijn begeleider."

Siza wil het aantal locaties met het cliënteninternet snel uitbreiden. Cliënten gaan zelf de servicedesk bemannen en de content wordt samen met cliënten verder uitgebreid. De vraag van deze cliënten en wat zij willen en kunnen is daarbij het uitgangspunt.

Meer regie
"Dit internet biedt mensen met een verstandelijke handicap de mogelijkheid de wereld om zich heen te vergroten", aldus Marlous Bordes van Siza aan. "De thema's die erin verwerkt zijn sluiten goed aan bij hun belevingswereld. Daarnaast kunnen ze makkelijker zelfstandig contact leggen met familie, vrienden of cliënten op andere locaties van Siza, informatie delen en zo hun horizon verbreden. Hierdoor hebben ze veel meer regie over hun eigen leven, omdat ze veel meer zelf kunnen."

Door de samenwerking met de omroep NTR, de publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur, zijn er op het cliënteninternet veel filmpjes te vinden met informatie en uitleg over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het gaat om eerder op televisie uitgezonden filmpjes uit het programma 'Knoop in je Zakdoek'.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!