Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Signaleringslijst voor financiële problemen lvb-ers

8 september 2015 Door de redactie Geen reacties

Op het Kennisplein gehandicaptensector is een ‘Signaleringslijst financiën’ gepubliceerd die hulpverleners en vrijwilligers snel inzicht geeft in de financiële situatie van een cliënt met een licht verstandelijke beperking (lvb). Met de lijst kun je vaststellen of de cliënt extra hulp nodig heeft bij zijn geldzaken.

Behalve de signaallijst zijn er andere hulpmiddelen ontwikkeld om cliënten bij te staan bij hun financiële situatie .

Schaamte
Inzicht in de financiële situatie helpt om erger te voorkomen. Cliënten vertellen vaak niet dat ze geldproblemen hebben. Soms omdat ze het niet weten, vaak ook uit schaamte.

Als cliënten met een andere vraag komen over bijvoorbeeld opvoeding of problemen op werk- of relatiegebied, vinden professionals en vrijwilligers het vaak lastig om naar financiën te vragen. Maar pas als duidelijk is dat er geen financiële problemen zijn, komt er ruimte en tijd voor andere zorgen.

De signaallijst financiën is een goede leidraad voor zo’n gesprek, en je krijgt er snel inzicht mee.

Advies
De signaleringslijst financiën
is een digitale vragenlijst die je samen met de cliënt invult. Invullen duurt ongeveer 5 minuten, waarna een advies volgt op het gebied van de financiële zaken

Lees over de signaleringslijst en andere hulpmiddelen op de site van het Kennisplein gehandicaptensector of bekijk een film over het gebruik van de vragenlijst.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!