Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sherpa test manier om videobeelden veilig op te slaan in elektronisch cliëntdossier

26 september 2016 Door de redactie Geen reacties

Sherpa is een proef gestart om video-opnamen van cliënten met een ernstig meervoudige beperking op een veilige manier op te slaan in het elektronisch cliëntdossier Cura.

Mensen met een ernstig meervoudige beperking beschikken meestal nauwelijks over een actief taalbegrip en communiceren vooral via lichaamstaal en geluiden. Sherpa maakt in de ondersteuning van deze groep vaak gebruik van videobeelden, die binnen het team worden beoordeeld. Het helpt de begeleiders in het herkennen van signalen van de cliënten.

Deze beelden moeten in verband met de privacy van de cliënt op een veilige manier bewaard en gedeeld kunnen worden met professionals binnen Sherpa. Samen met softwarebedrijf Unit4 heeft de zorgaanbieder gezocht naar een manier waarop dit mogelijk is. In het elektronisch cliëntdossier is nu een speciaal mapje aangemaakt waar de video-opnamen rechtstreeks in worden opgeslagen en daarna direct afgespeeld kunnen worden.

Daarnaast is bij de afdeling automatisering van Sherpa apparatuur geplaatst, waarmee medewerkers de video-opnamen op afstand kunnen wissen, als dat noodzakelijk blijkt.


Drie maanden
De pilot is in september gestart en duurt minimaal drie maanden. Als de proef succesvol is, wil Sherpa het veilig opslaan van de beelden in de cliëntendossiers over de gehele organisatie uitrollen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!