Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Seksuoloog: heb aandacht voor wat een relatie cliënten kan bieden

16 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Bij een relatie van cliënten is er vaak teveel aandacht voor de veiligheidsbril in de gehandicaptenzorg. Al dan niet terecht door het grotere risico op grensoverschrijdend gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking, maar daardoor mis je wel wat een relatie ook kan bieden. Dat vertelt seksuoloog Welmoed Visser in de Klik-podcast.


Seksuoloog Welmoed Visser schreef een uitgebreid artikel in Klik over het ondersteunen van een gezonde relatie bij mensen met een verstandelijke beperking. In een nieuwe aflevering van de Klik-podcast ging Lot de Swart, orthopedagoog bij zorgorganisatie Estinea en redactielid bij Klik, in gesprek met haar over het thema relaties.

Positief
Vaak kijken we teveel vanuit de veiligheidsbril en ligt de nadruk teveel op wat er niet kan en mag, vertelt Welmoed in de podcast. Dat is begrijpelijk vanuit de wetenschap dat mensen met een verstandelijke beperking kwetsbaar zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Met aandacht voor wat lastig kan zijn, pleit zij toch voor een wat meer positieve insteek bij het ondersteunen van relaties van cliënten.

In de podcast van kenniscentrum en vakblad Klik bespreken we ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Je beluistert alle afleveringen via www.klik.org/podcast of via de verschillende podcast-apps.

Abonneer je op de Klik-podcast om op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen en vergeet niet om een review achter te laten via je favoriete podcastapp.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!