Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Seksuele vragen zijn vaak niet zichtbaar

1 juni 2015 Daphne Kemner, Geen reacties

Nogal wat hulpvragen rond seksualiteit zijn niet direct zichtbaar. Regelmatig spelen er problemen bij cliënten waarbij je pas veel later denkt aan seksualiteit. Luke hield erg van strandballen. Graag zat hij, lekker met een strandbal, in een badje. Hij zocht in speelgoedwinkels naar strandballen en verzamelde plaatjes ervan onder zijn kussen. "Het geeft hem veiligheid," dachten we. Toen in de zomer bleek dat Luke in het buitenbadje zichtbaar seksueel opgewonden werd van de plastic ballen, drong tot ons door dat het ook een seksuele trigger voor hem was.Door Daphne KemnerTekening Josje van Koppen

Joris ging dolgraag naar het zwembad. Een echte waterrat, dacht iedereen. Tot het een begeleidster opviel dat zijn zwembroek en handdoek nooit nat waren. Joris bleek in het zwembad vooral op een stoel te zitten, van waaraf hij opvallend staarde naar de buiken van vrouwen. Toen we er met hem over praatten, vertelde hij trots dat hij heel graag keek naar het gaatje van een vrouw. Joris staarde naar navels omdat hij dacht zo het vrouwelijk geslachtsdeel te zien.

Wateroverlast
Mirjam veroorzaakte wateroverlast. Iedere keer als zij onder de douche had gestaan, stroomde het water letterlijk door de gang. De afvoer werd gecontroleerd en er werd afgesproken dat ze niet langer dan vijf minuten zou douchen. Dat loste het probleem niet op. Toen we doorvroegen kwamen we erachter dat Mirjam het fijn vindt om zich met de douche seksueel te prikkelen. Omdat haar benen daarvan gingen trillen, ging ze zitten. En omdat de douche erg klein was, zat ze dan precies op het afvoerputje.

Blaasontsteking
Annelies had lange tijd last van chronische blaasontsteking. Kuurtjes, hygiëneprotocollen, extra vitamines, niets hielp. Tot het een begeleider opviel dat Annelies haar tandenborstel wel erg vaak in haar bed te vinden was. Annelies kon naast poetsen, blijkbaar ook heel prettig masturberen met haar elektrische tandenborstel.

En dan was er nog het mysterie van Janos' sokken, die uit zijn kast verdwenen en vervolgens werden teruggevonden onder zijn bed, in zijn dekbed, achter de verwarming. Het team puzzelde uit dat Janos na het masturberen keurig zijn piemel wilde schoonmaken, maar dat hij de handdoekjes van de instelling te ruw vond en daar liever zijn zachtere sokken voor gebruikte.

Verbazing alom
Soms is overduidelijk dat het om seksueel gedrag gaat, toch blijft ook dan doorvragen nodig. Fred bracht maandelijks zelfstandig een bezoek aan een bordeel. Verdere ondersteuning bij zijn seksualiteit leek hij niet nodig te hebben. Tot hij zijn verlangen uitte om eens met zijn piemel bij een vrouw naar binnen te gaan. Verbazing alom, Fred had toch jarenlang seks waarvoor hij betaalde? Fred kreeg al die jaren alleen een lichaamsmassage en had zijn andere seksuele wensen niet durven vertellen.

Zo'n verborgen seksuele hulpvraag naar boven krijgen is leuk, maar de uitdrukking van een cliënt die zich eindelijk begrepen voelt, is onbetaalbaar. |

Daphne Kemner
(orthopedagoog/seksuoloog Prinsenstichting-Zodiak)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!