Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Seksueel misbruik ook in blindeninstituut

23 maart 2010 Door de redactie Geen reacties

In het blindeninstituut Sint Henricus in het Brabantse Grave, inmiddels opgegaan in expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Visio, zijn in de jaren zestig blinde en slechtziende kinderen langdurig seksueel misbruikt door rooms-katholieke broeders.

Dat is gemeld door Wereldomroep en Nrc Handelsblad. Het misbruik in het blindeninstituut was volgens beide media bekend bij de instelling, maar werd in de doofpot gestopt. Vier oud-leerlingen van het blindeninstituut zeggen vanaf hun zesde te zijn misbruikt door zes leden van de Fraters van Tilburg. "Het gebeurde enkele keren per week in de klas – de andere kinderen konden het toch niet zien – of in een opslaghok," zegt een van hen.

De leerlingen noemen vijf fraters die zich aan hen vergrepen. Verschillende andere fraters mishandelden de kinderen. Dit was bekend bij de orde, maar die gaf er geen ruchtbaarheid aan. Ouders en autoriteiten werden niet geïnformeerd. Wel werd een frater overgeplaatst naar een school in Suriname. De betrokken fraters zijn intussen overleden.

Visio meldt op zijn website: 'We zijn geschrokken van de berichten in de media over de meldingen van seksueel misbruik dat zich in de jaren '60 bij een van onze rechtsvoorgangers, Sint Henricus in Grave, heeft afgespeeld. We lezen deze berichten in de context van de actuele aandacht voor seksueel misbruik op katholieke internaten in die tijd. De feiten zijn bij de huidige directie niet bekend.'

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!