Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Seks moet geen pijn doen

10 september 2014 Daphne Kemner, Geen reacties

Zo blij als Femke eerst was met haar vriendje Rob, zo verdrietig zit ze nu tegenover me. Haar verkering met Rob loopt niet lekker. De verkering begon serieus toen Femke vorig jaar een eigen appartementje kreeg. Eindelijk konden ze bij elkaar slapen. Het was ontzettend spannend en leuk, voor het eerst met elkaar in bed. Seksuele voorlichting vonden Femke en Rob echt niet nodig. Ze weten heel goed wat seks is en dat ze net als iedereen een condoom moeten gebruiken.Door Daphne KemnerTekening Josje van Koppen

Al gauw sliep Rob meerdere nachtjes in de week bij Femke. Ze hadden elke keer seks. Femke vertelt me dat ze de seks leuk vindt en ook lekker, maar ze kijkt er niet gelukkig bij. Dan begint ze te huilen. De seks met Rob doet pijn, maar ze wil het hem niet zeggen want ze is bang om hem kwijt te raken.

Opgewonden raken
Er zijn allerlei thema's waarover ik Femke nu vragen kan stellen, zoals hoe zij en Rob seks hebben, of ze met elkaar praten over hun wensen en grenzen, en of ze er altijd pijn bij heeft. Ik besluit om eerst maar te vragen hoe Femke opgewonden raakt. Als de penetratie (wanneer de man met zijn penis naar binnen gaat) pijn doet bij een vrouw, kan het zijn dat haar vagina niet vochtig genoeg is. Veel vrouwen met een verstandelijke beperking hebben niet geleerd wat zij nodig hebben om opgewonden te raken en dus vochtig te worden in hun vagina (lubriceren).

Prettig
Femke kan goed vertellen wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes, hoe baby's worden gemaakt, wat seksueel overdraagbare ziektes zijn, hoe je een condoom moet gebruiken. Maar ze weet niet hoe haar vagina werkt, hoe zij zin krijgt in seks, wat zij prettige aanrakingen vindt en wanneer zij vochtig wordt.

We besluiten twee routes te bewandelen. Aan de ene kant een route waarbij Femke de kans krijgt om te ontdekken wat haar individuele manier is om opgewonden te raken. Zo krijgt ze ontspanningsoefeningen, gaat zij opletten wat zij prettige prikkels vindt en oefenen we om over seksuele (lust)gevoelens te praten.

Bij de andere route wordt Rob betrokken. Rob is geschokt als we er met zijn drieën over praten. Hij heeft nooit gemerkt dat Femke pijn had. Er is veel verwarring en verdriet, bij alle twee. Maar één ding staat vast, seks moet geen pijn doen.

Romantisch sfeertje
Rob denkt dat ze dan maar helemaal moeten stoppen met seks. Mijn voorstel is om alleen te stoppen met de seks die pijn doet en samen te onderzoeken welke seks geen pijn doet. Er is een methode die kan helpen bij zo'n zoektocht: Sensate Focus. We bespreken de eerste huiswerkopdracht: een romantisch sfeertje maken en alleen elkaar strelen. Femke houdt van kaarsjes, Rob houdt van romantische muziek en misschien is het leuk om samen naar een film kijken. Elkaar strelen vinden ze allebei nog wel spannend.

Met een vol hoofd verlaten Rob en Femke mijn kantoor, vol goede moed, hand in hand. Samen seksen is samen werken. |
Daphne Kemner, orthopedagoog-seksuoloog bij Prinsenstichting-Zodiak

Deze column staat in Klik editie 6

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!