Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Sdw erkent slechte kwaliteit zorg in Hoogerheide

7 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

De directie en het management van stichting Dag en Woonvoorziening Westelijk Noord-Brabant (Sdw) erkennen dat er problemen zijn op de (logeer-) woonlocaties in Hoogerheide. In deze locaties verblijven cliënten met stoornissen in het autismespectrum.

Vanwege diverse klachten van ouders/cliëntvertegenwoordigers over de zorg, bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg in oktober 2010 een bezoek aan de locaties van Sdw in Hoogerheide. In het recente rapport van de Inspectie hierover staat dat er op een aantal essentiële onderdelen in de zorg grote tot zeer grote risico's aanwezig waren in oktober 2010. Verbeteringen die de instelling inmiddels in gang heeft gezet zijn volgens de Inspectie nog niet voldoende om de situatie in balans te brengen.

In de krant Bn de Stem het verhaal van ouders Don en Patty van Noordenne. Hun autistische en verstandelijk beperkte zoon Stefan, nu 18, kwam op 11-jarige leeftijd in de instelling. "Tot drie jaar geleden was de zorg prima, maar langzaamaan werd er steeds meer op zijn beloop gelaten", vertelt Don in de krant. "Gesprekken tussen ouders en teamleiders werden niet meer gevoerd. Een psycholoog die vertrok werd niet adequaat vervangen, de kwaliteit van de zorg holde achteruit."

Onderbezetting
Patty: "Er was onderbezetting, maar naar klachten van de leidsters en de ouders werd door het management niet geluisterd. Vaste, deskundige medewerkers vertrokken gefrustreerd. De uitzendkrachten die ervoor in de plaats kwamen hadden niet de kennis die deze jongeren nodig hebben. Vaak wisten ze de namen van de kinderen niet eens."

De directie en het management van SDW zeggen de situatie te herkennen. De directie van SDW meldde zelf al eind 2009 de problemen bij de Inspectie. Peter Meijs, directeur/bestuurder van SDW, stelt: "Het doet pijn om te ervaren dat we in deze locaties in Hoogerheide nog niet kunnen voldoen aan de verwachtingen en dat het vertrouwen van ouders en cliëntvertegenwoordigers mogelijk geschaad is."

Meijs: "We werken hard aan verbetering, er is sprake van een veelomvattende en complexe problematiek die verbonden is met de historische wortels van beide locaties. Wat in jaren is gegroeid, kan niet binnen een korte periode worden gerepareerd."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!