Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

SDW controleert strenger op tijdig annuleren van afspraken

6 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Zorgorganisatie SDW gaat het ‘no show-beleid’ aanscherpen. Dit betekent dat ze strenger gaat controleren of cliënten hun afspraken met een begeleider of behandelaar wel op tijd hebben afgezegd. Is dat niet het geval, dan kan SDW deze cliënten eventueel een factuur sturen.

Op de website meldt SDW dat ze nog nooit een rekening hebben gestuurd bij te laat afzeggen, en dat ze dat ook niet direct zal gaan doen. Maar er komt verhoogde aandacht voor cliënten die hun afspraak niet of niet op tijd annuleren. Dan wordt onder meer gekeken naar waarom iemand niet (op tijd) heeft afgezegd.

De persoonlijk begeleider kan gevraagd worden om met de cliënt te gaan zitten om te bespreken waarom het wel eens fout gaat en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. Want iedereen hoort zich aan afspraken te houden, ook als je een verstandelijke beperking hebt. Afspraken nakomen hoort bij het meedoen in de maatschappij, stelt SDW in het bericht.

Als het daarna toch nog herhaaldelijk fout gaat, kan de zorgorganisatie eventueel een rekening sturen voor de kosten van het niet op tijd annuleren.

Geldige reden
Natuurlijk zijn er situaties die je niet kunt voorzien: ziek worden, bijvoorbeeld. Of de cliënt moet voor een spoedgeval met een familielid mee naar het ziekenhuis. In die gevallen hebben ze een geldige reden om af te zeggen, al is het dan niet 48 uur van tevoren.

SDW wil met de maatregel achterhalen waarom cliënten zich te laat of helemaal niet afmelden en bekijkt of ze daar iets aan kan doen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!