Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schrijf duidelijk voor lezers met een beperking

10 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Het leven van mensen met een beperking wordt extra moeilijk door ingewikkelde taal. Ook mensen die wel kunnen lezen, snappen veel gedrukte informatie niet. Die is vaak zo omslachtig geschreven, dat ze er geen touw aan kunnen vast knopen. Door onbegrijpelijke taal is het voor mensen met een beperking lastig om mee te doen in de maatschappij.

Organisaties van en voor mensen met een verstandelijke beperking zijn een website begonnen. Daarmee willen ze iedereen duidelijk maken dat informatie alleen begrepen kan worden als die in begrijpelijke taal is geschreven.

Laaggeletterd
Gebruik eenvoudige taal. Dan snapt iedereen het veel beter. Dat is de boodschap van www.totaalonbegrijpelijk.nl. Totaal onbegrijpelijk richt zich op organisaties die brieven en folders verspreiden. Door ingewikkelde taal missen mensen die moeite hebben met lezen belangrijke informatie. Het gaat om veel mensen. In Nederland zijn anderhalf (1,5) miljoen mensen laaggeletterd. Die kunnen niet lezen en schrijven. Of ze kunnen dat wel, maar begrijpen veel gedrukte taal niet. Velen snappen ook de bordjes op straat niet.

Zelfredzaamheid
Het doel van de actie is om mensen die teksten maken, kritisch te laten kijken naar hun taal. En om hen in eenvoudige taal te laten schrijven. Eenvoudige taal vergroot de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen die moeite hebben met lezen. Maar eigenlijk is voor alle lezers een leesbare tekst prettiger. Het voordeel voor de afzender is: zijn boodschap komt beter over.

Stickers
Op de website van staan tips om teksten leesbaarder te maken. Je kunt er ook stickers bestellen. Als je als moeizame lezer een brief krijgt die je niet begrijpt, plak je er zo'n sticker op. Vervolgens stuur je de brief met de sticker terug. Dan ziet de afzender dat je zijn brief niet hebt begrepen. Als hij wil dat je hem begrijpt moet hij duidelijker schrijven.

Begeleiders
Ook hulpverleners in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen met de tips van Totaal onbegrijpelijk hun boodschappen, brieven, verslagen en brochures begrijpelijk maken voor cliënten. Ben je onzeker over of je tekst goed overkomt? Geef cliënten een stapeltje stickers en vraag of ze die op jouw tekst willen plakken als ze hem niet begrijpen. Dat is een goede manier om duidelijker te leren schrijven.

Totaal onbegrijpelijk is een project van de Lfb (belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking), Mee Nederland, Platform vg en Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!