Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schoonmaak en keuken in orde

2 november 2010 Door de redactie Geen reacties

Volgens de Arbeidsinspectie zijn de facilitaire diensten van zorginstellingen (zoals keuken, schoonmaak en technische dienst) goed bezig. Bij 204 zorginstellingen (waaronder 30 in de gehandicaptenzorg) is onderzocht of de voorschriften worden nageleefd.

De Arbeidsinspectie hoefde geen boetes uit te delen, maar moest vanwege gevaarlijke situaties bij technische diensten wel negen keer het werk laten stilleggen. Bij instellingen in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingsinstellingen lichtte de inspectie de keuken, de technische dienst en de schoonmaak door op:

  • lichamelijke belasting
  • blootstelling aan gevaarlijke stoffen en aan schimmels, bacteriën, parasieten en virussen.
  • Ook de inrichting van de werkplekken en het zwangerschapsbeleid werden gecontroleerd.

Vrijwel alle bezochte instellingen hebben beleid geformuleerd op de geïnspecteerde onderwerpen. Dat ligt bovendien vast in een arbocatalogus, waarin werkgevers en werknemers beschrijven hoe ze willen voldoen aan de overheidsvoorschriften.

De inspectie constateert dat instellingen bezig zijn hun facilitaire diensten verder te professionaliseren. Steeds meer werkzaamheden worden uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Met name externe schoonmaakdiensten leven de regels goed na. De vertaling van de arbocatalogus naar het beleid op de werkvloer kan vaak nog beter, evenals voorlichting over risico's.

De gevaarlijkste situaties komen voor bij de technische diensten. Machines waren soms slecht gecontroleerd of onvoldoende afgeschermd. Negen keer moest om die reden ergens het werk worden stilgelegd. Ook werden hier en daar oude, onveilig ladders gebruikt omdat het 'zonde' was om ze weg te gooien.

Het rapport is te downloaden op www.arbeidsinspectie.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!