Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

School weigert onterecht rugzakleerling

28 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Het Veluws College Walterbosch heeft te snel een leerling met rugzak afgewezen vanwege het gebrek aan zorgcapaciteit. De Commissie Gelijke Behandeling (Cgb) deed hierover een belangrijke uitspraak voor de ontwikkeling van het passend onderwijs. De leerling die geweigerd werd heeft Pdd-Nos, een autistische aandoening, en heeft hiervoor een rugzak.

Op de Open Dag van de middelbare school van zijn keuze krijgt hij te horen dat leerlingen met rugzakjes in het komend cursusjaar niet worden aangenomen. De school had al teveel rugzakleerlingen.

Op en rond de Open Dag van het Veluws College Walterbosch hebben de leerling en zijn ouders verschillende gesprekken gevoerd met onder andere de directeur van de school. Zij kregen te horen dat de leerling geen kans had met een rugzakje aangenomen te worden. De school vindt dat er onvoldoende zorg kan worden geboden aan nieuwe leerlingen met een rugzakje.

In haar uitspraak wijst het Cgb erop dat de school zich niet verdiept heeft in de precieze situatie van de jongen. De school heeft niet onderzocht wat voor aanpassingen er nodig waren. Daarom was het ook niet mogelijk vast te stellen dat de jongen een te groot beroep zou doen op de zorgcapaciteit. De jongen is zonder rugzakje wel aangenomen, maar dit neemt niet weg dat hij met rugzakje geen kans had. De Commissie oordeelt dan ook dat het Veluws College Walterbosch verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.

Bekijk hier de volledige uitspraak van het Cgb

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!