Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Schoen en sok met Rotterdamse outsider kunst erop

29 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

De Rotterdamse schoenenonderneming Mascolori heeft schoenen en sokken ontworpen met daarop een beschildering van het gebouw ‘De Rotterdam,’ van kunstenaar Laan Irodjojo. Hij werkt bij galerie atelier Herenplaats in Rotterdam

Raymond Landegent (29) en Jochem Grund (35), de mannen achter Mascolori: “Niet alleen bewonderen wij Laan, maar ook de Herenplaats die -net als wij- als doel heeft ieders creativiteit en talent te stimuleren.” Zij legden hun persoonlijke favoriete kunstwerk van Laan vast op een leest en een sok. “Een op en top Rotterdamse samenwerking waar wij erg trots op zijn”, aldus Landegent en Grund.

Tekentalent
Laan Irodjojo is in 1969 geboren in Paramaribo. Sinds 1979 woont hij in Nederland.  Tijdens een uitstapje naar de Rotterdamse haven werd zijn tekentalent ontdekt. Hij schildert wat hij ziet, en het liefst gebouwen, schepen, vliegtuigen, treinen en bruggen van Rotterdam.

Met exposities van grote cruiseschepen en stadsportretten in onder meer New York, Tokyo en Sint Petersburg kreeg Laan in 1995 een plaats bij Galerie Atelier Herenplaats. Een podium voor Outsider Art, ofwel begrijpbare en toegankelijke kunst voor een breed publiek, gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond.

Fotografisch geheugen
Laan is autistisch, hij kan geen gesprek voeren. Wanneer je hem iets vraagt, herhaalt hij de vraag in plaats van hem te beantwoorden. Niet in woorden, maar met zijn schilderijen vertelt hij hoe hij de wereld ziet.

Een gum gebruikt Laan niet. Hij tekent snel en trefzeker zonder liniaal. Zijn fotografisch geheugen en natuurlijk gevoel voor verhoudingen en perspectief hebben al menig Rotterdams gebouw in beeld gebracht. Het perspectief klopt niet altijd, maar de details wel: Niets wordt overgeslagen. Soms als een telelens ingezoomd en soms zijn er twee doeken nodig.

Eigen palet
De schilderijen zijn in perspectief, maar tegelijkertijd plat omdat er geen schaduw is. Van rand tot rand worden de vlakken gevuld met een en dezelfde kleur: Een heel eigen palet van voornamelijk koude, vergrijsde tinten met een uitgesproken voorkeur voor blauw. Moeiteloos weet hij dezelfde kleur nog eens te mengen.

Zwarte inkt
Een werk van Laan bestaat uit verschillende tinten die dicht bij elkaar liggen. Met een complementaire kleur plaatst hij accenten als een raam of een container op de kade. Alles verloopt volgens een vast, geordend patroon. Ieder vlak krijgt meerdere, dekkende lagen en als laatste accentueert hij de scheidingslijn tussen de vlakken met zwarte inkt.

De schoenen zijn vanaf begin november te koop. Ze kosten 249 euro, de sokken 15 euro. (Voor)bestellen op www.mascolori.nl

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!