Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Scherper toezicht op nieuwe zorgaanbieders

12 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Er komt een meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. De maatregel is het gevolg van een pilot uit 2014 waarbij de Inspectie voor de gezondheidszorg scherper toezicht hield op nieuwe toetreders.

Uit de evaluatie concludeert de Inspectie dat een betrouwbare landelijke registratie nodig is om het toezicht op nieuwe zorgaanbieders te verbeteren. Ook moeten er voorwaarden worden gesteld aan nieuwe zorgaanbieders voordat zij starten met zorgverlening. Nu geldt alleen een registratieplicht voor bepaalde zorgaanbieders. Daarnaast is vaak onduidelijk wanneer de zorgaanbieder daadwerkelijk de eerste zorg verleent. De meldplicht moet hier een einde aan maken.

Voorwaarden
Voordat zorgaanbieders zorg mogen verlenen, zijn zij verplicht melding te doen van de precieze startdatum. Ook worden zij getoetst op kwaliteit, de administratieve organisatie, correcte inschrijving in het handelsregister en mogelijk bestaande beroeps- en bestuursverboden. Welke toetsing exact plaatsvindt en hoe zwaar deze is hangt af van de soort zorgaanbieder. Zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) zullen op andere punten worden beoordeeld dan bijvoorbeeld tandartspraktijken of ziekenhuizen.

Toezicht
Volgens de staatssecretaris maakt de meldplicht het voor onbetrouwbare aanbieders moeilijker om actief te worden in de zorg. Maar de meldplicht biedt geen garantie dat alle geregistreerde aanbieders aan alle eisen blijven voldoen. Het toezicht door de Inspectie blijft nodig om goede zorg voor alle patiënten te garanderen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!