Separatie(scheidings)angst is de meest voorkomende angststoornis bij mensen met een verstandelijke en visuele beperking en kan tot ernstige gedragsproblemen leiden. Voor deze groep mensen ontwikkelde zorgorganisatie Bartiméus een effectieve therapie met gebruik van moderne communicatietechnologie.
De aanpak is met de bijbehorende App vorige week Istanbul gepresenteerd op een internationaal congres over leven met een visuele handicap. Belangrijk element van 'Technologie ondersteunende therapie voor separatieangst' (Ttsa) is dat iemand met een verstandelijke handicap via een speciaal ontwikkelde iPhone-app aan zijn begeleider kan laten weten hoe hij zich voelt. De app maakt gebruik van smileys, waardoor de communicatie over gevoelens eenvoudig verloopt. Er zitten emoticons (getekende gezichtjes) op voor blij, boos, verdrietig, bang of help. Als de gebruiker zo'n bericht stuurt aan zijn begeleider, krijgt hij meteen een reactie. Dat geeft hem het gevoel dat hij altijd bij zijn begeleider terecht kan, ook als deze niet in de buurt is.
Ik ben blij
'Ik ben blij!'- 'Blij is verstuurd.' - 'Je bent blij!' Zo ongeveer gaat de communicatie tussen cliënt en begeleider via de mobiele telefoon in z'n werk. 'De begeleider praat later op een geschikt moment met de cliënt over de verzonden berichtjes en gevoelens die daarin zijn geuit', vertelt Paula Sterkenburg, gz-psycholoog bij Bartiméus.
Minder angstig
Bij een wetenschappelijk onderzoek naar de therapie bleek dat angst, uitdagend gedrag en gevoelens van eenzaamheid afnemen na een interventie met Ttsa. Na een paar weken voelt de cliënt zich al minder angstig.
De begeleider kan met meerdere cliënten tegelijk contact houden. De behandeling staat onder begeleiding van een gedragsdeskundige. De app heeft ook de mogelijkheid om via statistieken meer inzicht te krijgen in het gedrag van de cliënt.
Meer informatie op de site van Bartiméus.